Mejla

Irene Wennemo

Anderssons allra sista vårmotion

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag var det Magdalena Anderssons stora dag. Hon presenterade socialdemokraternas vårmotion i en lokal fylld med ivrigt väntande journalister.

Det blir antagligen sista gången vi får se den forna tävlingssimmaren öva torrsim. Efter höstens val borde det bli allvar av.

I snart åtta år har regeringen lagt fram sitt moderata dunderrecept för att skapa jobb. Genom ökade ekonomiska drivkrafter skulle fler lockas eller piskas in på den svenska arbetsmarknaden.

Jobbskatteavdrag och sämre a-kassa och sjukpenning har ökat inkomstgapet mellan de som jobbar och de utan arbete. Sänkt restaurangmoms, sänkta arbetsgivaravgifter och rut- och rotavdrag har införts för att stimulera fram nya låglönejobb.

Uruselt resultat

Sysselsättningsgraden har inte ökat jämfört med 2006. Fler är arbetslösa. Värst är att antalet unga långtidsarbetslösa har ökat kraftigt. Ju längre man är arbetslös, desto svårare blir det att få ett jobb.

Magdalens Anderssons satsning på ett nytt kunskapslyft visar att hon har ser det stora problemet på arbetsmarknaden. Det handlar inte om att unga människor är lata.

Problemet är att de flesta arbetslösa inte klarat skolan. Men det nya kunskapslyftet inte är en blåkopia på 90-talets stora satsning.

Många bristyrken

I dag finns många bristyrken som inte kräver några längre utbildningar. Det råder brist på aluminiumsvetsare, plåtslagare och automationstekniker. Men det är knappast möjligt att hitta en enda sådan utbildningsplats om du passerat gymnasieåldern.

Det handlar inte bara om att det satsas för lite resurser. Organiseringen av yrkesutbildningen kräver också nya idéer. 

Tidigare satsningar visade att många kommuner använde pengarna för att finansiera vidareutbildning av sina egna anställda - i stället för tekniktunga utbildningar som efterfrågades på arbetsmarknaden.

Yrkeshögskolan borde få arrangera fler utbildningar. De har varit oerhört framgångsrika, men har hittills inte fått organisera gymnasieutbildningar.

Våga tänk nytt

Nästa regering behöver tänka nytt och bryta med gamla förlegade principer. Socialdemokraterna har lovat att pressa ned arbetslösheten till rekordlåga nivåer i EU.

I vårmotionen är det utbildningssatsningarna som är det mest intressanta inslaget. På andra punkter kan man kritisera socialdemokraterna för att satsningarna är för små. Att de bara är signalpolitik, som inte kommer göra någon större skillnad. 

Men utbildningssatsningen visar att socialdemokraterna väljer en helt annan väg för att öka antalet i arbete. Det ska inte ske genom nya låglönejobb. Det ska ske genom att arbetslösa får möjlighet att skapa sig rätt kvalifikationer.

Det är socialdemokratins nyckelförslag för full sysselsättning.

Av: Irene Wennemo

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN