Mejla

Daniel Swedin

Läx-rut - orättvisa betald på skatten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I kommunerna med sämst skolresultat finns det inga företag som erbjuder läx-rut. Klyftorna i skolan ökar.
I kommunerna med sämst skolresultat finns det inga företag som erbjuder läx-rut. Klyftorna i skolan ökar.

LEDARE

I de tio svenska kommuner med allra sämst skolresultat finns det inga företag som erbjuder läxhjälp med skatteavdrag - det som populärt kommit att kallas läx-rut.

Företag som erbjuder skattesubventionerad läxhjälp finns däremot i överflöd på universitetsorter och i storstäderna.

Det kunde SVT:s Agenda berätta i går.

Det är egentligen ingen överraskning. Vi vet redan vilken fördelningsprofil rut-avdraget har. Det är personer med hög inkomst som använder det.

13 procent av alla med årsinkomst över 400 00 gjorde rut-avdrag 2011. Bland dem med en årsinkomst under 200 000 kronor gjorde bara 4 procent rut-avdrag.

Köpta skolframgångar

I moderatstyrda Danderyd - landets rikaste kommun - har man högst andel köpare av skattesubventionerade tjänster. Hela 17 procent av Danderydsborna gör rut-avdrag.

Är det här ett problem?

I debatten om läx-rut - och för all del kring stängningen av Lundsberg - har föräldrar gjort gällande att de minsann älskar sina barn och att staten inte ska lägga sig i att man öppnar plånboken för att trygga barnens framtid.

Okej.

Men ska man få köpa tjänster av guvernanter och få kostnaden till hälften betald av staten? Ska staten låta välbeställda föräldrar köpa skolframgångar åt sina barn – för våra gemensamma resurser?

Så här är det: för att över huvud taget få göra rut-avdrag för läxhjälp måste man ha en viss inkomst. Personer med för små inkomster kan inte ens göra avdraget. Arbetslösa och sjukskrivna kan också glömma det.

Det sliter sönder

I Sverige har vi en ordning där skolan ska ge alla elever en bra utbildning. Därför har skolan fått i uppdrag att jämna ut skillnader som beror på föräldrarnas livsval eller ställning på arbetsmarknaden.

Men det där blir allt mer ett drömt ideal, en utopi.

Vi ser i dag hur Sverige faller i de flesta kunskapsmätningar och enligt Skolverket försämras utbildningens likvärdighet och de genomsnittliga resultaten. Alla drabbas.

Föräldrars utbildning och ekonomi får alltså större betydelse för elevernas skolresultat. Den effekten ser redan Skolverket hur läx-rut förstärker.

Med läx-rut får välutbildade och välavlönade föräldrar råd att komplettera en redan bristfällig undervisning med skattesubventionerad läxhjälp. Andra hamnar på efterkälken.

Vi kan faktiskt inte låta våra gemensamma resurser slita sönder skolan.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin