Mejla

Eva Franchell

Lätt att bländas av Obamas makt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sur på putin  Om fyra veckor landar Barack Obama på svensk mark, följd av en hord journalister och hundratals Secret Service-agenter. Men innan vi storknar av svensk bespegling, måste vi komma ihåg varför han kommer hit. Han är sur på Putin för att han gett Snowden asyl.
Sur på putin Om fyra veckor landar Barack Obama på svensk mark, följd av en hord journalister och hundratals Secret Service-agenter. Men innan vi storknar av svensk bespegling, måste vi komma ihåg varför han kommer hit. Han är sur på Putin för att han gett Snowden asyl.

LEDARE

Om fyra veckor landar Air Force One.

Det kommer att märkas.

President Obama kommer att följas av en hord journalister och hundratals

Secret Service-agenter. Tillsammans med tusentals svenska poliser kommer de att bevaka varje steg presidenten tar.

Hans särskilda skottsäkra bil kommer att flygas in medan gator och vägar stängs av. Sirener, helikoptrar och motorcyklar – säkerhetspådraget kommer att vara maximalt.

Det är lätt att bli alldeles bergtagen av en sådan demonstration av makt.

Sur på Putin

Utrikesminister Carl Bildt är strålande lycklig och koketterar med att han var en av få som visste att presidenten ville hålla sitt möte i Sverige. För Carl Bildt blir besöket en fjäder i hatten, det är varje utrikesministers dröm att få en gäst av den här digniteten.

Men innan vi storknar av svensk bespegling, måste vi komma ihåg varför karln kommer hit.

Han kommer därför att han är sur på Putin. Obama landar i Sverige i stället för i Moskva därför att Putin gett visselblåsaren Edward Snowden asyl i Ryssland. Obama markerar sitt ogillande för att Putin inte lämnade över Snowden till den amerikanska rättvisan.

Kraftiga protester

Edward Snowden är misstänkt för spioneri sedan han läckt sekretessbelagt material från den amerikanska säkerhetstjänsten NSA. Materialet avslöjar USA:s världsomfattande avlyssning av människors mejl, telefonsamtal, sms,

bilder, chattar, filöverföringar och lagrad data.

I Tyskland har avlyssningen väckt kraftiga protester. Nätverket #stopwatchingus har organiserat demonstrationer i 35 städer. Tysklands förbundskansler Angela Merkel var tvungen att lyfta frågan om avlyssning när Obama besökte Berlin tidigare i sommar.

Modiga källor behövs

Frågan är vad Carl Bildt och Fredrik Reinfeldt kommer att säga? Kommer de att markera mot den amerikanska mass­avlyssningen eller kommer de att fortsätta låtsas som de ingenting känner till?

Edward Snowden läckte sitt material till den brittiska tidningen the Guardian. Medierna behöver modiga källor som han, men kommer vi att stå upp för honom när presidenten kommer hit? Vågar vi ta upp Guantanamo, drönarna, och dödsstraffen?

Det är lätt att bländas när den mäktigaste mannen i världen landar i Sverige. Det är betydligt svårare att ifrågasätta hur han utövar sin makt.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell