Moskva har ingen rätt att styra Kiev

SPÄNT LÄGE Julia Tymosjenkos Ukraina är under press från Rysslands president Vladimir Putin.

Carl Bildt sa en gång att han är för odiplomatisk för att bli utrikesminister. Han hade, utan att överdriva, en viss poäng i det.

Vid Georgienkriget 2008 jämförde han Vladimir Putin med Hitler, i förrgår Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj med Quisling.

”Jag vill se ett verbalt eldupphör” sa FN:s biträdande generalsekreterare Jan Eliasson till Sveriges radio i går. Det är bland det klokaste som har sagts

hittills.

Komplicerad situation

Den brittiska konservativa tidningen The Spectator hade fjärde mars en behändig guide

i tio punkter till hur man kan bluffa sig igenom varje samtal om Ukraina. Punkten fyra var just att dra historiska paralleller till Hitler, Stalin, Peter den

store eller Djingis khan.

”Försök se plågad ut”, skriver tidningen. Det visar att du förstår både komplexiteten och det mänskliga lidandet.

De tio punkterna i The Spectator kan egentligen sammanfattas i en. Oavsett vad någon säger, se allvarlig ut och svara att detta bara ger en förenklad bild av verkligheten. Det är vattentätt, eftersom situationen är så komplicerad. Sanningen, kan man säga, ligger alltid någonstans mitt emellan.

Problemet är bara att den inte gör det. Sanningen i fråga om Ukraina är näm­ligen i grunden enkel.

Ryssland har ingen rätt att styra Ukraina, det finns ingen legitim ”rysk intressesfär” i andra länder. Ryssland har heller ingen rätt att invadera och, som det ser ut just nu, genom en ”folkomröstning” annektera en del av Ukraina, bara för att landet byter regering.

Det Ryssland gör bryter mot FN-stadgan och är det värsta tänkbara brottet som kan ske enligt folkrätten, ett militärt anfall på en annan stat. Förenta Nationerna grundades för att förhindra precis det som nu sker.

Folkrätten är universell

Den ryska propagandan har rätt i att Ukrainas regering delvis är en samling skurkar, fyra av dem från det naziinfluerade partiet Svoboda. Men det ger

inte Ryssland rätt att invadera landet. Folkrätten är universell, den gäller alla.

Vi lever i en tid där medier är lika mycket ett militärt slagfält som marken, havet och luften. Om ett land är berett att gå i krig är det också berett att

ljuga. Det visade USA i Irak, och det visar Ryssland i Ukraina.

Ryssland måste lägga ner maktspråket och dra tillbaka sina trupper. Det finns ingen ”tredje ståndpunkt” mellan att bryta mot FN-stadgan och att följa den.

Följ ämnen i artikeln