Vad menar du, Bodström?

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

I Ekots lördagsintervju gjorde utfrågaren Tomas Ramberg sitt yttersta för att få fram var Thomas Bodström (S) står i vinstfrågan.

På frågan om han håller med Carin Jämtin (S) när hon hävdar att "de summor som aktieägare tar ut i vinst innebär en överföring av medel från välfärden till privata kapitalister" svarar Bodström:

”Nej, det är så här. Om man plundrar ett bolag så skapar det problem för bolaget."

Aha. Vinstutdelningen är en sorts plundring.

Men Bodström fortsätter: "Det viktiga är att man ska kunna ge en möjlighet till vinst och sen kan man då omsätta det på olika sätt i verksamheten".

Och vinst är minsann inte något fult. Vem har påstått det?

Bodström som nyligen valts in i styrelsen för friskolebolaget Pysslingen AB kandiderar för Stockholms läns socialdemokrater i riksdagsvalet. Tydligen siktar han på att bli skolminister i en rödgrön regering.

Stackars Bodström. Han försöker att vara allas hjälte.

Bodström berättar att Pysslingens styrelse nyligen beslutade att pengar inte ska tas ut av ägarna utan ska istället omsättas i nya skolor och nya daghem.

Ramberg undrar om han verkligen menar att Pysslingens ägare, ett danskt riskkapitalbolag, inte vill ha nån vinst.

Jo, det vill de men för att återinvestera, svarar Bodström. Ramberg frågar då varför ett riskkapitalbolag alls vill äga ett företag om det inte får några pengar.

- Jo de kanske får pengar om sju till tio år när de säljer bolaget om de har skött det bra, svarar Bodström och gör en utvikning om att själva poängen med vinst är att man ser till att få ännu bättre kvalitet för då blir företaget ännu mer värt.

– Så vad du ska göra är att snygga upp det här bolaget så att det ger en bra och rejäl profit till ägarbolaget om sju år när du inte längre är kvar i styrelsen, frågar Ramberg.

Nja, inte riktigt så hade han menat.

Ramberg frågar återigen Bodström om han håller med Jämtins ståndpunkt att vinster är okej bara om de återinvesteras.

Bodström svarar återigen ja och nej. Det är inte fult med aktieutdelning. Bara det inte blir på bekostnad av verksamheten. Vinst ska tillåtas men "personligen" tycker han att pengarna ska återföras till verksamheten. Problemet är dock ett vinsttak. Eller ett utdelningstak. Ja alla tak är fel. För de kan man gå runt. (!?)

Surrar Bodström.

Lyssna på Jämtin istället. Hon vill nåt med politiken.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN