Pride föder hopp

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

16 maj 2009. I kväll avgörs Eurovision song contest i Moskva. Många hbt-personer är på plats för att fira schlagerns högtid – och för att fira Slavic Pride tillsammans med gayaktivister. I dag ska en prideparad hållas.

Myndigheterna har förbjudit paraden för fjärde året i rad. Tidigare år har pridearrangörerna arresterats. Gayaktivister har slagits blodiga. Niels Brinck, som tävlar för Danmark i Eurovisionen, överväger att tala om Pride från scenen, rapporterar tidningen QX.

Förbjuds av myndigheterna

”Självklart ska de ha rätt att demonstrera. Det är helt oacceptabelt om det hela slutar med våld”, säger Niels Brinck till Berlingske Tidende.

Ryska hbt-personer är utsatta för hård repression. Myndigheterna har förbjudit 167 planerade gayarrangemang. Moskvas polischef har sagt att de som försöker genomföra en prideparad ”kommer slitas i stycken”.

Även i andra östeuropeiska länder hetsas och jagas hbt-personer. I dag paraderar den baltiska gayrörelsen i lettiska Riga.

Stadens politiker tillät först paraden, men förbjöd den sedan med hänsyn till ”hälsa och moral”.

I går rev domstolen upp beslutet. Paraden får hållas som planerat. Det är en viktig seger för gayrörelsen.

”Skapa social oro”

I morgon, på den internationella dagen mot homofobi, har myndigheterna i den ukrainska staden Mykolayiv förbjudit offentliga gayarrangemang. Motivet är att de skulle ”skapa en risk för social oro, undergräva freden och den allmänna ordningen och leda till massiva sammandrabbningar och konflikter”.

Natten mot måndag misshandlades RFSL:s ordförande Sören Juvas i Moldavien. Han var på plats för att fira Pride, när han greps och fördes till polisstationen. Utanför stationen slogs han ner. Moldaviens gayrörelse tror att gärningsmännen var civila poliser, eller ditskickade av polisen. Utländska gayaktivister ska skrämmas från att komma till Moldavien.

Viktiga manifestationer

När en våg av homofobi sveper över det forna östblocket är prideparaderna viktiga manifestationer för människovärde och demokrati. Gay-aktivisterna kämpar på liv och död. Europas politiker borde i dag, när Eurovision song contest går av stapeln, ta tillfället att uttala sitt fulla stöd för hbt-rörelsens kamp. EU:s ledare måste stå upp för unionens principer om icke-diskriminering.

Harvey Milk mobiliserade San Fransiscos gayrörelse mot myndigheternas trakasserier och diskriminering. Han blev den förste öppet homosexuella mannen att väljas till en politisk post i USA. Innan han sköts till döds 1978 sa han:

”Jag vet att man inte kan leva på bara hopp. Men utan hopp är livet inte värt att leva.”

Prideparaderna föder hopp.

ÅP

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN