Ledare

Respekt för Big Bengts mc-party

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Trots vädret är sommaren på väg, det är i alla fall vad almanackan påstår.

På väg är också en stor del av landets motorcyklister. I morgon är det nämligen dags för den åttonde upplagan av Swedish Bikemeet på ”Big Bengt” Erlandssons High Chaparral i Hillerstorp utanför Gnosjö.

Kubikmeter av öl, rockmusik till tidigt på morgonen och våra mest omskrivna mc-klubbar. Alla de stora mc-märkena, skinnhandlare och tatuerare. Men framför allt tusentals alldeles vanliga medelålders motorcyklister, deras tält och deras cyklar.

Kommersiellt, lite stökigt och garanterat inte politiskt korrekt. Lite av en maskerad där prydliga familjeförsörjare får se ut som statisterna i en amerikansk filmscen från någon hopplös vägkrog.

Ganska oskyldigt, kan man tycka. Förra året fick ”Big Bengt” till och med ett kulturstipendium från Gnosjö kommun.

Polisen i Jönköping ser dock inget oskyldigt i helgens tillställning. Förra året stod det 900?000 på den räkning arrangörerna av mc-träffen fått för bevakningen. I år har polismyndigheten annonserat att de räknar med en fördubbling.

Mc-träffen utanför Gnosjö har tillsammans med Svenska Rallyt i Värmland blivit de mest uppmärksammade exemplen på de regler som tillåter polisen att ta betalt för vissa arrangemang, men inte för andra. I Värmland har kontroversen lösts, och hotet om att flytta tävlingen av det skälet tycks vara undanröjt. I Småland fortsätter diskussionerna och förra årets räkning från polisen är överklagad och ligger nu hos tingsrätten.

Till konserter och festivaler kommer polisen gratis, men inte till mc-träffar. Fotbollshuliganer motar polisen ihop utan att ta betalt för det, men rallypubliken skulle få betala för att bli dirigerad genom Värmlandsskogarna.

Systemet är obegripligt, på den punkten är faktiskt både poliser och arrangörer överens.

Slutsatserna blir dock lite olika. Polisen vill kunna ta betalt oftare, till exempel av Hultsfredsfestivalen. Arrangörerna av Swedish Bikemeet anser att polisens räkningar är orimliga.

Oavsett vilket är det inte konstigt om besökarna på mc-träffen upplever att de särbehandlas när de tvingas betala extra för att bevakas.

Frågan har till och med varit uppe i riksdagen

Dessutom motiveras polisinsatsen bara delvis av de trafikproblem träffen skapar. De flesta anser antagligen att det är fullt rimligt att polisen väljer att satsa på nykterhets- och fartkontroller runt Hillerstorp.

Många av de hundratals poliserna kommer dock inte att jaga fyllerister eller fartsyndare. I stället ska de punktmarkera Hells Angels och Bandidos. Dessutom tänker polisen passa på att samla så mycket information de kommer åt om klubbarna.

Polisiära prioriteringar är en sak, men är det rimligt att andra motorcyklister ska betala för polisens spaning?

Från och med i morgon lär ändå den frågan få vila. Det är trots allt party. Vill det sig väl kan det till och med hända att solen visar sig en stund på lördag.

Ingvar Persson

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Ingvar Persson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson