ÅSIKT

Franska revolutionen pågår fortfarande

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

PARIS. Folket från de härjade, fattiga förorterna i Paris flyttade in till det förnäma centrum under veckoslutet. En mäktig demonstration – bortåt 30?000 deltagare – protesterade mot högerregeringens nya, repressiva invandrarpolitik.

Nicolas Sarkozy, inrikesministern som vill ta över hela landet, har skrivit ut en lag som tillåter Frankrike att välja exakt vilka invandrare som ska släppas in i landet: inga lågutbildade, inga fattiga. Bara sådana som kan göra Frankrike ”mer dynamiskt”.

Förr kunde hembiträden och folk i den dolda tjänstesektorn göra sig synliga efter tio år i landet och begära uppehållstillstånd.

Sarkozy säger nej.

I demonstrationen vandrade kvinnor från Mali och Elfenbenskusten. De har slitit hårt i något decennium, fött barn i sina parisiska förorter.

Med den nya lagen riskerar de kastas ut. Samma sak gäller för studenter med högt kvalificerad utbildning. Om de inte skaffat jobb ett halvår efter examen osäkras hela deras tillvaro. Frankrike kan stängas för dem.

Sarkozy kopierar sina danska partivänner: staten ska bestämma över vilka giftermål som ska tillåtas och vilka familjemedlemmar som är välkomna. En fransk invandrad man måste vänta ett och ett halvt år på att hans familj ska ha minsta möjlighet att förenas med honom.

Sarkozy sneglar åt den ännu starka högerextremismen och den som alltid bultande rasismen. Han vill bli deras talesman och med dess hjälp kliva in i presidentpalatset nästa år.

Därmed väljer han konflikt med en stor del av det mäktiga civila och religiösa samhället. Katolska sociala rörelser, till exempel Cimade, underkänner varje centralt avsnitt i den nya lagen.

De religiösa aktivisterna förenar sig i stället med folkrörelsen ”Nej till lagen som tillåter att invandrare kastas ut.” Bortåt femhundra organisationer, bland dem fackföreningar, vänsterpartier, antirasistiska, humanitära och feministiska föreningar, bildar fronten.

Den nya lagen är särskilt hotfull mot kvinnor: ”De som misshandlas av sina män och som vill skilja sig, har inga möjligheter. Då skulle deras rätt att leva i Frankrike försvinna”, säger Ferten Djendoubi i FNSF, en organisation för kvinnosolidaritet.

I dag prövar parlamentet invandrarlagen och dessutom ställs misstroendevotum mot högerregeringen. Den är söndersliten av den så kallade Clearstream-affären – premiärminister de Villepin anklagas för att anklaga sin egen inrikesminister (Sarkozy) för att berika sig på handel med krigsfartyg och pengatvätt.

Protesterna mot invandrarlagen följer på upproren i förorterna och studenternas och fackens demonstrationer nyligen.

Den anständigt liberala borgerligheten tycks ha fått nog. Deras ledare, François Bayrou, har lovat stödja vänsterns misstroendeförklaring. ”Man måste”, säger han, ”protestera mot klanstyre och bristen på öppenhet inom regeringen.”

Vänstern hoppas att väljarna drar samma slutsatser nästa år.

ARTIKELN HANDLAR OM