Kommunalval i terrorskugga

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Den 12 september hålls kommunalval i Norge.

Ett 60-tal ungdomar från AUF, det socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund, kommer inte att kunna delta i valrörelsen.

Ett 60-tal ungdomar som inte kan delta i skoldebatter, inte dela ut flygblad, inte kan ställa upp sina bokbord på gymnasieskolorna, inte kan arrangera utfrågningar av politiker eller hålla kurser.

De mördades på ett sommarläger av en för dem helt okänd gärningsman, en högerextremist som hatade arbetarrörelsens anspråk på alla människors lika värde, jämlikhet, jämställdhet och kampen mot rasism.

Det finns de som säger att terrorattentaten och massmorden vid Grubbegata och på Utøya inte var politiska, över huvud taget inte kan förstås som en politisk handling.

Men terrordådet är ett dråpslag mot hela det politiska Norge.

Efter ett möte med de övriga partiledarna deklarerade statsminister Jens Stoltenberg i helgen att starten på valrörelsen skjutits upp. Det ska bli politisk kamp och valrörelse även denna sensommar, men just nu är landet i sorg.

En hövligare, mjukare och mindre konfrontativ debatt är att vänta. Många svenskar kan nog dra sig till minnes hur EMU-valrörelsen såg ut efter att utrikesminister Anna Lindh mördades dagar före folkomröstningen.

Svaret på våld riktat mot demokratiska institutioner och demokratisk utövning ska bli ännu mer demokrati, ännu mer öppenhet, ännu mer humanitet, förklarade Jens Stoltenberg i presskonferenser och intervjusvar efter attackerna mot hans land och hans politiska rörelse.

Vid det senaste kommunalvalet röstade ungefär 60 procent av norrmännen.

Det som hänt visar allt tydligare på vikten av att vi i samarbete stärker arbetet mot högerextremism och för demokrati. Förhoppningsvis ser vi ett ökat valdeltagande i Norge i september.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.