Mejla

Eva Franchell

Nu mobbas Sara Danius precis som Mona Sahlin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Låt oss komma ihåg att krisen i Akademien handlar om en man.
Den har beskrivits som en catfight mellan Katarina Frostenson och Sara Danius. Kvinnorna har utmanat varandra, men nu är de borta och de äldre männen kan dra sig tillbaka till sin punsch eller vad de nu dricker.

Kanske hoppas de på en skål med kulturprofilen som ju brukat bidra till underhållningen. En Svenska Akademiens egen hovnarr som roat kultureliten i sin källarklubb. Om det bara stannat där hade källaren på sin höjd varit en patetisk gubbklubb.

Sextrakasserier

Men kulturprofilen gick sannolikt längre än så. Han anklagas för att ha utnyttjat sin position nära makten till att sextrakassera kvinnor. När #metoo rullade i höstas vittnade 18 kvinnor om hur kulturprofilen utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp.

Det var mannens nära kopplingar till Akademien som orsakade krisen. Ändå är det kvinnorna som offras.

Vi har sett det så många gånger förut.

Mona Sahlin, Anna Kinberg Batra, Birgitta Ohlsson, Åsa Romson, Hillary Clinton... Listan kan göras hur lång som helst.

Det är de kaxiga kvinnorna som motarbetas och tvingas bort.

Sällan behagfull

Att Sara Danius fick lämna Svenska Akademien var bara logiskt. Knytblusen och de magnifika Nobelklänningarna var allt annat än underdåniga. Hennes uttryck har sällan varit behagfullt och det har provocerat. Horace Engdahl beskriver hennes "krigföring". Han förfäras över "råheten i den strid som uppstått" och slår fast att hon är den sekreterare som har "lyckats sämst".

Precis som Donald Trump svartmålar han kvinnan utan vidare argument. Vi minns den valrörelsen då Trump anklagade Hillary Clinton för allt från demens till pollenallergi. Han lyckades så bra med sin förtalskampanj att den amerikanska väljarkåren till slut inte röstade för Trump utan mot Clinton.

För stel och stram

Anna Kinberg Batra förde precis samma politik som Ulf Kristersson, men hon fick lämna efter kritik mot hennes person. Hon var för stel och stram och för okvinnlig. Mona Sahlin utsattes för en flera decennier lång förtalskampanj som till slut nötte ner henne.

Kvinnor borde kritiseras för sitt arbete, men man hackar på deras person. Sara Danius beskrivs som häxan medan Katarina Frostenson är offret och frågan är vad som är värst. Så länge två kvinnor ställs mot varandra verkar ingen bry sig om argumenten.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

LÄS VIDARE

Kungen ändrar Akademiens stadgar

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i Svenska Akademien

Sara Danius

Mona Sahlin

Katarina Frostenson

Anna Kinberg Batra

Hillary Clinton

Svenska Akademien