Mejla

Anders Lindberg

Kvinnor blåsta på pensionen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Dagens arbetsmarknad missgynnar kvinnor också efter pension

Av de kvinnor som går i pension de närmsta åren kommer hälften att hamna under existensminimum. Den varningen kommer nu från Lena Abrahamsson, professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Det finns flera orsaker till kvinnors låga pensioner. Rent generellt har kvinnor lägre löner än män oavsett yrke. Dessutom arbetar många i låglöneyrken. Slutligen jobbar fler kvinnor deltid och utför istället det obetalda arbetet i hemmet.

Hinner inte spara

Den sammanlagda effekten gör att de helt enkelt inte hinner spara ihop till pension på samma nivå som män. Det handlar med andra ord om en systematisk diskriminering av drygt halva befolkningen.

Problemet är inte okänt men frågorna har de senare året försvunnit från den politiska dagordningen. Samtidigt är det inte på något sätt omöjligt att göra något åt det.

Dela föräldraledigheten

En av de viktigaste orsakerna till att kvinnor får lägre lön och halkar efter på arbetsmarknaden är föräldraförsäkringens konstruktion.

Genom att kvinnor är hemma betydligt längre med barnen när de är små grundläggs en arbetsmarknad där kvinnor halkar efter allt mer, både i lön och karriär. Det rimliga vore i stället att göra föräldraförsäkringen individuell.

Heltid åt alla

En annan viktig orsak till diskrimineringen är att kvinnor arbetar ofrivillig deltid. Även detta är möjligt att åtgärda med lagstiftning. Många av dessa ofrivilliga deltidsjobb finns dessutom i offentlig sektor som politikerna kan göra något åt det ifall bara viljan finns.

Men det första vi måste göra är att prata om problemet. Annars kommer kvinnor även i framtiden att bli blåsta på sin pension.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM