Kyssen ingen vill censurera

Kärlekssignal I kvällens Eurovisionfinal visar Finlands Krista Siegfrids att en kvinna kan kyssa en annan kvinna medan hela Europa tittar på.

I kväll får vi se gaykyssen igen.

Finlands Krista Siegfrids är i Eurovisionfinal med sin låt ”Marry me”. Klädd i brudklänning kommer hon att tigga om att bli gift. I sista refrängen kastar hon sedan slöjan och kysser sin körsångerska.

– Jag kan kyssa vem jag vill, säger Krista Siegfrids glatt. Det är roligt att skoja lite.

Till en homofob världsdel

Kyssen är egentligen det enda allvarliga i hennes annars rätt banala nummer. I kväll visar hon att en kvinna kan kyssa en annan medan hela Europa tittar på. Kyssen blir en kärlekssignal till en homofob världsdel. Frågan är om den hjälper när varannan hbt-person i EU trakasseras?

När var fjärde har utsatts för våld.  När en oförarglig glitter- och glamkyss i Eurovision på en annan plats i Europa kan innebära misshandel. 35 procent av EU:s transsexuella har utsatts för hot och våld.

Det är EU:s byrå för grundläggande rättigheter som publicerar den mörka statistiken dagen innan Eurovisionfinalen. 93 000 homo-, bi- och transsexuella från EU:s 27 medlemsstater samt Kroatien har svarat på en stor enkätundersökning. Det är den mest omfattande kartläggning som någonsin gjorts och den visar att situationen är fortsatt svår för många hbt-personer i Europa. Värst är det för lesbiska, unga och fattiga.

Tusentals utsätts för hot

En rik och homosexuell människa lever givetvis mer skyddat än den som är fattig.

EU:s länder har kommit olika långt. Svårast är det för hbt-personer i länder med svag lagstiftning som Litauen, Kroatien och Polen. Bäst är det för de homosexuella i Nederländerna, Danmark och Luxemburg.

Sverige ligger på delad fjärdeplats, men hur toleranta är vi egentligen? På varenda skolgård används ordet ”bög” i dag som ett skällsord.

I Sverige har öppet homosexuella svårare att få bostad och jobb. Tusentals utsätts för hot och våld.

Och då är Sverige ändå ett av de mer toleranta länderna.

Får en möjlighet

I kväll sjunger Dina Garipova det ryska bidraget ”What if”.

En liten ballad om att vi tillsammans kan förändra världen.

I Ryssland ska duman snart ha en andra läsning av en lag som förbjuder hbt-propaganda. Där minskar toleransen mot minoriteter och oliktänkande hela tiden.

Självklart räcker det inte med en kyss. Men i kväll har miljoner ryssar, litauer och kroater i varje fall möjligheten att se en helt ocensurerad omfamning.

Följ ämnen i artikeln