Mejla

Karin Pettersson

Stefan Löfven äntrar scenen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Vald till partiordförande I går blev Stefan Löfven formellt vald till Socialdemokraternas partiordförande efter att ha legat lågt i drygt ett år.
Vald till partiordförande I går blev Stefan Löfven formellt vald till Socialdemokraternas partiordförande efter att ha legat lågt i drygt ett år.

LEDARE

5 APRIL 2013. S-kongressen

Socialdemokraterna måste svara på två frågor om de ska ­vinna valet 2014. Vad vill partiet? Och den där Stefan Löfven – vem är han, och håller han som statsminister?

Första linjetalet

I går försökte Socialdemokraterna leverera svar. Det var dagen då Stefan Löfven blev formellt vald till parti­­­ord­förande, och dagen då han höll sitt första linjetal inför en ­fullsatt ­kongresshall.

Det gick bra. Faktiskt över förväntan.

”Det här känns lite speciellt för en arbetargrabb från Ådalen”, inledde Löfven med darr på rösten. Och visade att han är en del av Socialdemokraternas historia.

”Sverige har en manlig könsmaktsordning”, dundrade han sen. Och visade att han förstår att Socialdemokraterna måste vara mer än ett barn av industrisamhället.

Löfven talar gärna om när­ings­politiken. I går var hans ­register bredare: från struk­turell rasism till utrikespolitik och förskola. Han citerade Pär Lagerkvist, men även Jonas Hassen Khemiri och Katrine ­Kielos.

Samhället som en familj

Stefan Löfven visade känslor, och pratade till och med ­lite om sig själv. Han gjorde sin personliga resa till en ­berättel­se om Socialdemokraternas samhälls­vision: ett Sverige där ett ­fosterbarn från ett arbetarhem

i ­Ådalen kan bli ledare för ­landets största parti. Till stor del av egen kraft, men aldrig ­utan hjälp av andra. Där bildning är ett svar på människans längtan efter att växa, inte bara en ­faktor i produktionen.

Stefan Löfven talade om det goda samhället som en familj, och målet verkar vara att bli en slags uppdaterad version av Göran Persson för 2010-talet. En pappa för sitt parti, och potentiell fadersfigur för landet. Men, åtminstone än så länge, mindre bufflig, mer lyssnande, mer ­inkluderande.

Likt Göran Persson är Stefan Löfven också mer radikal i ord än i handling. Gärna tal om kvinnors underordning på ­arbetsmarknaden. Men blankt nej till det bästa förslaget för att komma åt problemet – en mer jämställd föräldraförsäkring. Där borde han backa om han vill vara trovärdig.

Axla partiledarrollen

Drygt ett år har det tagit. ­Stefan Löfven har legat lågt, pluggat politik och struntat i ­alla smashbollar som Fredrik Reinfeldt har lagt upp. I går verkade han slutgiltigt axla rollen som partiets ledare, inte bara dess ordförande.

Stefan Löfven har äntrat scenen. Nu återstår bara svar om politiken.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Karin Pettersson