Anders Lindberg

Äckligt av Åkesson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ibland är politikers försök att utnyttja människors tragedier bara äckliga. Som i dag, när Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson åker till Forserum där en grupp somalier systematiskt trakasserats samtidigt som vanligt folk stillatigande sett på.

Kommunalrådet med flera har vädjat till honom att inte komma. Men han bryr sig inte. Det är nämligen inte de boende i Forserum som är publiken. Det är alla vi andra.

Åkesson skriver i dag i Svenska Dagbladet hur han ser " spänningar mellan svenskar och somalier i Forserum". Han skriver om brev han fått som beskriver "...händelser i skolor, på lekplatser och på torg där offren varit svenskar och förövarna haft icke-svensk bakgrund."

I vanliga fall talar man inte om "spänningar" mellan brottsligar och brottsoffer. Det är ett språkbruk och en argumentation ägnad att relativisera, sprida bilden av att alla är lika goda kålsupare och peka ut somalierna som problemet. Hade de inte varit där skulle inga trakasserier ägt rum. Utan brottsoffer, inga brottslingar. Enkelt.

Kommunen och polisen har misskött situationen grovt. De varningssignaler som har funnits ignorerade. Först när frivilliga krafter började protestera och den somaliska gruppen höll sina barn hemma från skolan började man reagera. Då hade redan över hälften av somalierna flyttat därifrån.

Men på senare tid har kommunen agerat. Ett fackeltåg nyligen samlade en stor del av befolkningen i försvar för allas lika värde. Det vanliga hederliga samhället återtar makten.

Busschauffören Mohammed Diriye, en av dem som inte vågade låta sina barn gå till skolan, säger i dag:

– Det är lugnare, trakasserierna har slutat. Och vi i somaliska föreningen har fått mycket stöd av Forserumsborna. Det känns skönt.

Men såren kommer ta tid att läka. Något Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna inte är särskilt intresserade av. Tvärtom.

Han vill istället använda Forserum som en scen för att få ut sitt budskap om att människor med olika bakgrund inte kan leva tillsammans.

Han borde stannat hemma.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN