Mejla

Anders Lindberg

Jakt på oskyldiga leder till polisstat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

MÅSTE TA SLUT Polisens jakt på papperslösa i tunnelbanan är omänsklig och bryter mot svensk lagstiftning.
MÅSTE TA SLUT Polisens jakt på papperslösa i tunnelbanan är omänsklig och bryter mot svensk lagstiftning.

LEDARE

28 FEBRUARI 2013. Jakt på papperslösa

”De grävde ner honom någonstans. Kanske på Järvafältet.”

Berättelsen om den papperslöse bolivianske mannen som föll nio meter från ett hustak när han skottade snö ramar in SVT-journalisten Stina Blomgrens bok Svart notis (Atlas förlag) från 2008.

Mannen dog inte direkt av fallet, hans ­lika papperslösa arbetskamrater tog ­honom till akuten. Men han saknade ­personnummer och i rädsla för att åka fast körde de hem och la honom på en soffa i en lägenhet i Norsborg. Där dog han och begravdes sedan i smyg för att undgå upptäckt. Det var vad hon fick höra.

Stina Blomgren försöker i boken ta reda på vad som egentligen hände. Det Sverige hon kommer i kontakt med är en skuggvärld strax utanför vårt synfält där det är svårt att veta vad som är sant, där lagar och regler inte gäller och människor är helt utlämnade.

Nio av tio fel

De bygger våra hus, skottar vår snö och utför de lägst betalda jobben. Men de saknar korrekt dokumentation och efter påtryckningar från regeringen har nu polisen börjat jaga dem på allvar.

I Stockholms län id-kontrollerade ­polisen under januari 716 personer. I 670 fall visade misstankarna sig vara fel. ­Enligt lagen får inte polisen avkräva identitetshandlingar utan någon form av misstanke. Att de i nio av tio fall misstagit sig visar svart på vitt att polisen knappast haft något annat att gå på än personens utseende. Så ser regeringens politik ut i praktiken.

Konsekvensen av jakten på papperslösa är alltså att polisen börjat behandla alla med utländskt utseende som potentiella brottslingar.

Bryter mot lagen

Detta bryter mot polisens egna regler, det bryter mot svensk lag och, enligt regeringens egna experter, förmodligen mot Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna. Ändå fortsätter det.

Någonting riktigt otäckt håller på att hända med vårt land. Det verkar som att vi börjat se vissa av våra medmänniskor som lite mindre mänskliga, i avsaknad av rättigheter vi andra tar för självklara.

Den offentliga makten ska utövas under lagarna, står det i regeringsformen. Men på goda grunder måste vi ställa oss frågan om inte detta satts ur spel i bland annat Stockholms tunnelbana. Det är knappast längre rättsstatens logik som råder vid spärrarna, utan polisstatens.

Alla behöver inte vara rädda. Men har du mörkt hår och mörka ögon visar statistiken tydligt att du inte kan vara säker på att bli behandlad på samma sätt som andra.

Jakten måste ta slut

Europas historia är full av lärdomar om vad som händer när människovärdet inte respekteras. Det börjar med att någras rättigheter kränks, men till slut går ingen säker. Statens aptit på mer övervakning och kontroll går bara åt ett håll. Om man inte bromsar i tid.

Jakten på papperslösa måste upphöra. Vi ska inte behöva vänta på att Sverige blir fällda i Europadomstolen för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Det här är inte värdigt Sverige.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg