Belägringen av Gaza ska hävas

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ett brott mot folkrätten Genom att skära av transporter och kontaktvägar både till lands och till sjöss har Israel effektivt skapat världens största utomhusfängelse.
Ett brott mot folkrätten Genom att skära av transporter och kontaktvägar både till lands och till sjöss har Israel effektivt skapat världens största utomhusfängelse.

I dag var det tänkt att det svenska fartyget Estelle från Ship to Gaza skulle bryta blockaden och anlända till Palestina. Men 10:15 på förmiddagen i dag omringade Israel fartyget och bordade det.

”Hur kan någon tro att isolering och blockad av ett folk – ­inte bara en regim – kan leda till fred och försoning?”

Den frågan ställde Sveriges främste diplomat Jan Eliasson på Aftonbladet debatt i juni 2010. Strax innan hade nio människor dött när israelisk militär kapade skeppen i Ship to Gaza på internationellt vatten. Israel använde grovt och massivt övervåld mot fredsaktivisterna vilket fördömdes av FN:s säkerhetsråd.

FN har varnat länge

Jan Eliassons fråga är ännu obesvarad, hur kan Israel tro att de bygger fred och säkerhet ­genom att förtrycka hjälplösa människor?

Israels blockad av Gaza har pågått sedan 2007. Egentligen är det en form av belägring. På marken har den pågått längre. Genom att skära av transporter och kontaktvägar både till lands och till sjöss har Israel effektivt skapat världens största utomhusfängelse.

FN och internationella hjälporganisationer har länge varnat för förhållandena i Gaza. Enligt FN:s senaste veckorapport för 3–9 oktober i år skadades den veckan tolv palestinska civila. Åtta skadades i en flygattack, varav fyra barn. Den yngsta är fyra månader. Ytterligare fyra civila skadades av stridsvagnsgranater, varav två barn.

Arbetslösheten är 40 procent, nästan lika många lever under FN:s fattigdomsgräns. Tre fjärdedelar är beroende av internationellt bistånd.

Israels blockad kränker ­palestiniernas mänskliga rättigheter. Den är ett brott mot folkrätten och måste hävas.

Ship to Gaza seglar för att uppmärksamma detta. För att med fredliga medel bryta blockaden och visa hur orättfärdig den är.

En återvändsgränd

Det grundläggande problemet är dock större än blockaden av Gaza. Så länge Israels ockupation av Palestina fortsätter, så länge det inte finns två stater, som lever inom säkra och erkända gränser, kommer konflikten att fortsätta.

De har kapat Estelle, självklart, det är de som har vapnen. Men de kan inte stoppa fredsrörelsen. Efter Estelle kommer nya skepp och nya initiativ. Som droppen urholkar stenen.

Israels nuvarande politik, blockaden av Gaza och ockupationen av Palestina är en återvändsgränd. Även för Israel.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.