Mejla

Eva Franchell

Vägrar att lyssna

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hur förklarar man att jorden håller på att gå under?

Miljöpolitik blir så lätt ­tomma ord. Plus fyra grader om femtio år – vad betyder det för våra barn och barnbarn?

Man ryser lite inför perspektivet, sedan packar man in ungarna i bilen och kör vidare. Forskarna kommer säkert på något.

Dessutom är det världens ­politiker som har ansvaret, och de kan inte komma överens om vad som gäller. Alla säger att ­utsläppen av koldioxid måste minska, men ingen vill sätta igång. Det är hela tiden någon annan som ska rädda världen.

De rika länderna tycker att de fattiga länderna ska hålla igen, medan de fattiga tycker att det är deras tur att gasa på. De politiska grälen har förlamat hela klimatfrågan i FN, EU och här hemma i Sverige.

Komplicerad färdplan

I går gjorde Naturvårdsverket ändå ett försök att förklara vad som krävs. Generaldirektör Maria Ågren lämnade över en diger lunta till miljöminister Lena Ek: ”En färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp.”

År 2050 – om 38 år – ska ­utsläppen vara borta.

Då ska bilarna, de uppvärmda husen och hela den energikrävande industrin vara fria från klimatutsläpp. Färdplanen är ohyggligt komplicerad, ­kanske kan koldioxidutsläppen från industrin fångas in och lagras under jord. Vindkraft, vågkraft och solceller kan värma upp våra hus. På landsbygden får folk köra elbilar eller laddhybrider. I stan blir trängsel­avgifterna så höga att ingen kan köra alls. Där får man förlita sig på kollektivtrafiken.

Det är bara 38 år kvar innan allt det här ska vara verklighet. Så vad gör då regeringen för att rädda vår framtid? 

Jo, bostadsminister Stefan ­Attefall vill att kommunerna ska slippa bygga miljövänligt och energieffektivt. Han vill lätta på reglerna, inte skärpa dem.

Och i stället för att höja trängselavgifterna och bygga ut tunnelbanan investerar ­regeringen många miljarder i ett gigantiskt motorvägs­bygge i Stockholm.

Uppgiven minister

Det är inte lätt att vara miljöminister i en borgerlig regering. Lena Ek nämnde inte ens k-ordet under gårdagens presskonferens. I stället sa hon ­nästan lite uppgivet att regeringens energiöverenskommelse gäller.

Regeringen vill bygga ut kärnkraften. Det är så den tänker­ lösa klimatproblemen. De byter en farlig teknik mot en annan.

Och hur förklarar man att jorden kan gå under när ingen vill lyssna?

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN