Mejla

Anders Lindberg

Lööfs problem är större än månggifte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Stolligheterna är bara ett symptom på problemen med Centerpartiets ideologi

Annie Lööfs idéprogram vill göra C till ett nyliberalt parti som tror på marknaden. Nu kallar ledande centerpartister det för "socialdarwinism".
Annie Lööfs idéprogram vill göra C till ett nyliberalt parti som tror på marknaden. Nu kallar ledande centerpartister det för "socialdarwinism".

När Annie Lööf valdes till partiledare blev det en smärre skandal att Centerpartiets nya ledare hyllade Margaret Thatcher.

Numera säger Lööf att hon inte är nyliberal. Men hennes nya idéprogram talar ett annat språk. Även om programgruppen i någon slags formell mening är oberoende är det hon som tillsatt den. Hon har haft avstämningar med gruppen under processens gång, bett dem ta ut svängarna och det är hennes personliga vänner från CUF-tiden som sitter i den.

I dag skriver Kerstin Lundgren, utrikespolitisk talesperson och en av Centerpartiets verkliga tungviktare på DN Debatt att programmet leder till ett "socialdarwinistiskt samhälle". Det är en riktig, och samtidigt förödande, kritik.

Enligt Nationalencyklopedin är socialdarwinism "...överföring av Darwins biologiska teori om kampen för överlevnad och det naturliga urvalet på samhället." Eller i korthet: ett samhälle där bara de starkaste överlever.

Hittills har C-programmet främst uppmärksammats för rena stolligheter som månggifte, platt skatt, slopat anställningsskydd och borttagen skolplikt. Men detta är bara symptom på den nya ideologi som Annie Lööf vill driva igenom i Centerpartiet.

Kärnan i nyliberalismen är att staten, det gemensamma, är problemet. Skatt är stöld och samhället blir bättre om var och en får sköta sitt. De som inte själva klarar det får gå under.

Skulle detta tillämpas i praktiken blir resultatet ett samhälle fjärran från den svenska välfärdsstaten.

Ronald Reagan trodde på nyliberalismen, liksom Annie Lööfs förebild Margaret Thatcher. Men inte ens de skulle få för sig att gå så långt som C-programmet i frågor som månggifte eller slopad arvsrätt.

Centerpartiet försöker numera återknyta sin idéutveckling till en påhittad liberal idétradition. Men faktum är att Centerpartiet aldrig varit liberaler. De är ett pragmatiskt maktparti.

Det är därför de kan framställa den personliga integriteten som närmast helig i sina program och sedan rösta för FRA-lagen.

Det är därför de kan skriva vackert om fri invandring och sedan samtidigt genomföra Tobias Billströms hänsynslösa flyktingpolitik.

Det är därför de kan föra "idédebatt" om månggifte samtidigt som de tvångssteriliserar transsexuella.

Därför att för Centerpartiet är idéerna inte poängen, utan makten. Hyckleriet blir därför fullständigt när de försöker klättra upp på en hög moralisk häst om exempelvis fri invandring samtidigt som de utvisar människor som behöver skydd i Sverige.

Även Miljöpartiet har i sina program visionen om en värld utan gränser och att människor ska ha möjlighet att flytta. Skillnaden, som flera miljöpartister påpekat, är att deras partiledning inte behöver avbryta sin semester för att hantera protester mot det.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Anders Lindberg