ÅSIKT

Tusentals arbetslösa tvingas till socialen

Foto: SCANPIX ARKIV
Många långtidsarbetslösa får ingen ersättning.

avEva Franchell

LEDARE

Trycket på socialtjänsten ökar.

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Trots att en riksdagsmajoritet uppmanat regeringen att sätta stopp för fas 3 så fortsätter verksamheten. I november registrerades över 33 000 arbetslösa i fas 3.

3 539 av dem fick ingen som helst ersättning.

För de som inte är med i a-kassan återstår bara socialen och regeringen har inga som helst planer på att hjälpa dem på något annat sätt. Elisabeth Svantesson som är moderat och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott dömde av frågan i radions P1 i morse:

– Jag kan tala för Alliansregeringen och i dagsläget finns inga planer på att förändra ersättningssystemet.

Den som inte är med i a-kassan och blir långtidsarbetslös kommer även i framtiden att skickas till socialen. Det är så Reinfeldt, Borg och Engström tänker. Som ett spel. Fas 1, fas 2 och för de som fortfarande inte fått något jobb den betydligt tuffare fas 3.

Det ska svida.

Sämre jobb

När Anders Borg försämrade a-kassan 2007 var det säkert en del av hans läggspel. Om folk inte får någon ersättning alls tvingas de att ta sämre jobb till lägre lön.

Då trodde han att det skulle finnas jobb att söka.

I dag vet vi att arbetslösheten ökar. Till och med i Stockholm ökar varslen och då biter inte Borgs beska medicin.

I stället är det köerna till socialen som ökar. Om ett år räknar Arbetsförmedlingen med att 48 000 arbetslösa finns i fas 3. Den siffran är sannolikt ganska lågt räknad. Risken finns alltså att det blir många fler som tvingas sälja huset och bilen för att få socialbidrag och pengar till mat.

Förnedring

Fas 3 har aldrig fungerat. Den är förvaring och förnedring och den leder inte till jobb. Den är regeringens försök att skrämma folk att söka jobb som inte finns.

Efter den massiva riksdagskritiken har regeringen försökt stajla om fas 3. Numera heter den till exempel sysselsättningsfasen. Men tro dem inte. Fas 3 handlar inte alls om sysselsättning.

Lägg ner den. Satsa på utbildning och subventionerade jobb. Visa arbetslösa människor lite respekt. De är inga brickor på någon spelplan.