Mejla

Daniel Swedin

Marcus Birro - ett får i fårakläder

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Fåraktig Trots sitt ylande är Marcus Birro ingen varg.
Fåraktig Trots sitt ylande är Marcus Birro ingen varg.

Marcus Birro, en bokskrivande allmäntyckare som brukar dyka upp i kuriösa tv-sammanhang, är arg. Ja, han är fullkomligt rasande faktiskt.

Marcus Birro är ofta arg, men vilka är han så arg på nu då? Är det judarna, bögarna, bibliotekarier eller de östeuropeiska invandrarna? Muslimerna? Kvinnorna?

Nej, det är de svenska fackförbunden. I en kolumn i kvällstidningen Expressen går den vredgade åsiktsmaskinen loss. "Spökskepp", "årorna i maktens båt", "händer runt maktens ballar", "kapitalets lakejer", "bedrägeri", "vidriga" är bara några av de mustiga beteckningar han tycker är lämpliga för fackföreningsrörelsen.

Det är lite oklart varför Birro är så himla arg. Kanske har han gått miste om något fackligt kulturstipendium nyligen.

I texten beskriver han hur han varit uppe på ett fackförbunds expedition och sett en ombudsman. Då har det brunnit av.

"Varje gång jag ser dem sitta där bakom sina skrivbord och små röda vimplar sjuder det i mig. Deras bedrägeri och svek är dubbelt eftersom de säger sig värna om dig som arbetare men det enda de alltid brytt sig om är sina egna karriärer", skriver han.

Birro, som för bara ett år sedan ville bli Kristdemokraternas partiledare och nu talar sig varm för den kristna högersekten Livets ord, skriver in sig i en lång reaktionär tradition av fackhat.

I den ideologiska gyttja där Marcus Birro simmar runt skvätter man dagligen runt myter om att facken inte längre företräder sina medlemmar och att de spelat ut sin roll.

Att underminera organisationer som värnar löntagarnas grundläggande rättigheter är ju grundläggande för den högerreaktionära frälsningsverksamheten.

Man undrar vad personer som Johan - som fick hjälp av facket när han skadade sig på jobbet - och Lujina - som fick fast jobb och högre lön tack vare facket - har att säga om Birros vansinniga attack.

Förmodligen gapskrattar de. Efter Birros vildsinta vevande mot allt och alla har det ju blivit tydligt att han - till skillnad från de fackpampar han ondgör sig över - inte bryr sig om den egna karriären.

Det brutala vargylandet i Expressen bevisar bara en sak: Marcus Birro är ett får i fårakläder.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN