ÅSIKT

De arbetslösa förtjänar mer

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: SCANPIX ARKIV
Blir ersättningen för låg försvinner tillslut känslan av trygghet, och det är precis vad som hänt under åren med borgerlig regering

avDaniel Swedin

LEDARE

Regeringen läckte nyheten på påskafton. Man presenterade den på allvar i dag med en debattext i facktidningen Arbetet.

Det handlar om a-kassan och att den rödgröna regeringen är överens med Vänsterpartiet om att höja taket i höst.

Förslaget innebär att alla som har en månadsinkomst upp till 25 000 kronor får 80 procent av sin inkomst i a-kassa de första hundra ersättningsdagarna.

Få budgetbeslut är lika välmotiverade som att höja taket i a-kassan.

Ta socialbidrag i stället

Nivån har inte justerats på över 13 år och i dag är det färre än var tionde arbetslös som faktiskt får ut 80 procent av den tidigare lönen. Arbetslöshetsförsäkringen har urholkats så mycket att den knappt fyller sitt syfte längre. Nästan hälften av de personer som får socialbidrag får bidraget bara för att de är arbetslösa

Få budgetbeslut är dessutom lika bra utredda och förankrade. Den förra socialdemokratiska regeringen lovade en höjning av taket för nio år sedan - något som förstås stoppades av Anders Borg. Sedan dess har taken i a-kassan återkommit i varje budgetmotion och i alla valprogram från Socialdemokraterna.

Det är inget att skämmas för, det är inget man behöver dölja bland ägghalvor och påskmust. Men kanske är det just skäms man gör. Moderaterna har förstås skapat sig vansinniga redan och är ute och ryar om bidrag till arbetslösa och svek mot arbetslinjen.

Låt oss vara tydliga nu. Taken i a-kassan handlar inte om de arbetslösa.

Idén med a-kassa är att den ska skapa trygghet hos människor som ännu inte drabbats av arbetslöshet. Så fungerar det ju med försäkringar. Man försäkrar sin bil för att våga köra den, man försäkrar sitt hus för att känna sig trygg i boendet.

Irrelevant för de som behöver

Blir ersättningen för låg försvinner tillslut känslan av trygghet, och det är precis vad som hänt under åren med borgerlig regering. Och det är vad den nuvarande regeringen vill komma åt.

Däremot så pekar Moderaternas på något viktigt när de tar upp de arbetslösa så fort de hör talas om a-kassan. För hur mycket kommer en höjning av a-kassetaket att betyda för landets arbetslösa egentligen?

En allt större del av de som är utan jobb i Sverige är långtidsarbetslösa och för dem har a-kassan aldrig varit en lösning. Här krävs helt andra åtgärder - aktiv arbetsmarknadspolitik, utbildningsinsatser.

Höjt tak kommer inte heller påverka situationen för de många unga som tvingas till otrygga anställningar, springvik och sms-anställningar. Dagens regler gör det ju nästan omöjligt för dem att ens ta sig in i a-kassan I dag ser vi att arbetslöshetsförsäkringen är irrelevant för många som verkligen skulle behöva den.

Att regeringen lovar att höja ersättningstaket i a-kassan är både rätt och nödvändigt.

Men för att trygghetssystemen och arbetsmarknaden på allvar ska fungera bättre kommer det att krävas mer.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM