Daniel Swedin

Frö till försoning dränks åter i blod

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En israelisk soldat blockerar vägen in till staden Halhul på Västbanken. Där hittades tre israeliska tonåspojkar döda efter att ha varit försvunna sedan mitten av juni. Nu riskerar våldet att eskalera i regionen.
En israelisk soldat blockerar vägen in till staden Halhul på Västbanken. Där hittades tre israeliska tonåspojkar döda efter att ha varit försvunna sedan mitten av juni. Nu riskerar våldet att eskalera i regionen.

Tre tonårspojkar hittas döda. Den vardagliga ondskan slår till och jakten på en mördare tar fart.

Men någon konventionell brottsutredning blir det nog inte.

De tre pojkarna – Eyal Yifrah, Gilad Shaar och Naftali Fraenkel – hittades nämligen skjutna och begravda på ett fält nära staden Halhul på Västbanken. De tre israelerna hade varit försvunna sedan mitten av juni och sökandet efter dem har utlöst den största militäroperationen på Västbanken på ett decennium.

Kidnappningen och morden på tonårspojkarna är oförsvarliga handlingar. G­ärningsmännen måste gripas och ställas inför rätta.

Palestinska folket får betala

Hittills ser det dock ut som om det är det palestinska folket i Gaza och på Västbanken som får betala.

Ögonvittnen berättar att hus där de som misstänks ha fört bort pojkarna b­odde sprängdes under natten till tisdagen. Samtidigt gjorde israeliska soldater en razzia i ett flyktingläger på Västbanken. En palestinsk tonårspojke sköts till döds, enligt sjukhuskällor.

I Gazaområdet har Israel utfört tiotals flygräder och palestinier har svarat med raketattacker.

Våldsspiralen eskalerar, med benägen hjälp av allt mer blodtörstigt språkbruk.

Israels premiärminister Benjamin N­etanyahu har sagt att palestinska H­amas står bakom morden och har kallat mördarna ”mänskliga djur”. Den tidigare Knesset-ledamoten Michael Ben-Ari har i en video uppmanat den israeliska armén att göra ”ramadan till en månad av m­örker” för palestinierna.

Uri Ariel, minister med ansvar för I­sraels bosättningar, vill se Hamas ledarskap avrättat och ”en våg av nybyggen på bosättningarna”. Jordbruksministern Yair Shamir hetsar mot palestinska medborgare i Israel och meddelar att ”historien snart kommer göra upp räkningen med er”.

Militanta islamister i Gaza hotar nu att öppna ”helvetets portar”. Terror och nya raketattacker lär drabba vanligt folk

i s­täder som Ashkelon och Ashdod.

Vi rör oss mot en tid där extre­misterna på båda sidor åter får sätta dag­ordningen.

Företag skapar förståelse

Affärsmagasinet Forbes har uppmärksammat hur framväxande it- och teknologiföretag i regionen medvetet anställer palestinier och israeler och på så sätt skapar kontaktytor och förståelse mellan folken. ”Fred genom profit”, var den i­ögonfallande rubriken.

Liknande mötesplatser finns och s­kapas på kulturens, idrottens och sjuk­vårdens områden.

Här finns fröet till den försonings­process som via slut på ockupationen och två jämlika stater kan leda till fred m­ellan Israel och Palestina.

Om våldet nu eskalerar riskerar alla s­ådana initiativ att spolas bort i blod.

I dag återstår bara en vädjan om sans och ett slut på våldets vansinne.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN