Mejla

Daniel Swedin

Sluta sälja till Saudi, Löfven

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall
Det svenska avtalet om vapensamarbete med Saudiarabien måste sägas upp i vår. Annars förlängs det med fem år.

I veckan gäller det.

Enligt Sveriges Radios Ekonyheter kommer Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet, att på torsdag och fredag träffas för att bland annat diskutera det militära samarbetet med Saudiarabien.

Och den interna pressen på Stefan Löfven ökar nu.

I fredags krävde tre socialdemokratiska riksdagsledamöter på Dagens Nyheters debattsida att avtalet ska brytas.

Djupt missnöje

Ungdomsförbundet SSU, det socialdemokratiska studentförbundet och Socialdemokrater för tro och solidaritet är överens om att avtalet ska rivas upp. Och enligt Ekots uppgifter finns det i VU personer som är djupt missnöjda Sveriges pågående militära samarbete med arabdiktaturen.

Så vad är Saudiarabien för sorts land?

Det är ett land där kvinnor behandlas som andra klassens medborgare. Det är ett land där shiamuslimer och andra religiösa minoriteter förtrycks. Här är rättssäkerheten obefintlig. Mötesfriheten existerar inte. Politiska organisationer och fackförbund är förbjudna. Allt som anses störa allmän ordning eller skada statens rykte ses på som terrorbrott.

Inblandat i konflikter

Det är ett land som på olika sätt är inblandade i princip samtliga konflikter i regionen.

Det är ett land där bloggaren Raif Badawi dömts till tusen piskrapp för att ha krävt yttrandefrihet och för att ha kritiserat det härskande prästerskapet.

Men det är också ett land dit Sverige mellan 2009 och 2013 exporterade vapen för drygt 4,8 miljarder kronor. Det handlade främst om det flygburna spaningsradarsystemet Erieye och pansarvärnsroboten Bill.

Måste sägas upp nu

Om Sverige nu vill avsluta sina avtal om militärt samarbete måste det göras - skriftligen - senast den 15 maj i år. Annars förlängs avtalet med den blodtörstiga regimen i ytterligare fem år.

Om Sverige ska kunna upprätthålla sin militära alliansfrihet krävs det en inhemsk vapenindustri som kan exportera vapnen, men till vem och vilka vi säljer våra vapen och vårt kunnande till är en moralisk fråga.

Det var därför den socialdemokratiska partikongressen för två år sedan krävde begränsningar av vapenexporten till diktaturer. Det var därför regeringen kom överens om att skärpa kontrollen av vilka vi säljer vapen till.

Och det är därför Stefan Löfven måste lyssna på sina interna kritiker och komma ut från VU-mötet i veckan och meddela att Sverige nu slutar sälja vapen till Saudiarabien.

avDaniel Swedin

Publicerad: