Ledare

Politikerna som struntar i lagen

Av: 

Eva Franchell

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Avstjälpningsplats Aftonbladet avslöjar i dag att många av Sveriges nämndemän har begått brott. Nu ställs frågor om inte nämndemannakåren helt enkelt har blivit en avstjälpningsplats för avdankade politiker.
Avstjälpningsplats Aftonbladet avslöjar i dag att många av Sveriges nämndemän har begått brott. Nu ställs frågor om inte nämndemannakåren helt enkelt har blivit en avstjälpningsplats för avdankade politiker.

LEDARE

20 februari 2012. Nämndemän

De politiska partierna måste ta rättsväsendet på allvar.

Människor som dömts för allvarligare brott ska inte utses till nämndemän. Det är inte rimligt att en grov rattfyllerist ska ­döma en annan rattfyllerist.

Bara misstanken att organiserad brottslighet – helt utan ­kontroll – kan ta sig in i domstolarna förskräcker.

Allmänheten kan förlora tilltron till domstolarna och hela rättssystemet.

Flera har fått sparken

I dag kan Aftonbladet avslöja att över 200 nämndemän förekommer i brottsutredningar. 25 straffade nämndemän har dömt i svenska domstolar under de senaste åren. Ingen har känt till deras brott. Först efter Aftonbladets granskning har flera av dem fått sparken eller så har de valt att frivilligt lämna sina uppdrag.

Enligt Domstolsverket ska nämndemän vara ”extra goda förebilder i fråga om allmän laglydnad”. Det borde vara självklart att de politiska partierna utser goda representanter för allmänheten. Men under det ­senaste året har kritiken mot de politiskt nominerade nämndemännen bara ökat.

Nästan hälften av dem är pensionärer. En majoritet av domarna anser att nämndemännen helt enkelt är för gamla. Nu framkommer det dessutom att flera nämndemän har begått brott. Med risk för att ­för­­­o­lämpa en hel nämndemannakår undrar man om inte domstolarna blivit politikens avstjälpningsplatser?

Men nämndemännen är inte vilka åhörare som helst. Tillsammans med en yrkesdomare ska de döma i de olika målen. Deras ställning är stark, deras röster väger lika tungt som ­domarens och ingen utomstående får lägga sig i deras verksamhet. Tanken är att nämndemännen ska garantera att ­domen ligger i linje med den allmänna rättsuppfattningen.

Men det förutsätter förstås att nämndemännen har en rättsuppfattning.

Allmänheten viktig

Partierna måste ta domstolarna på allvar. Nämndemännen ska representera hela folket, gamla, unga, kvinnor, män, av svensk eller annan etnicitet. De behöver inte vara politiskt aktiva, det viktiga är att de är ­goda representanter för folket.

Vi ska inte ha ett samhälle där juridiska teknikaliteter avgör en människas öde. Allmänhetens medverkan i domstolarna är viktig och därför måste den graderas upp till ett viktigt, välbetalt och ansvarsfullt uppdrag.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!