Riksbanken sviker 40 000 arbetslösa

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Inte nått målet Riksbankschef Stefan Ingves har sluppit granskning, trots att han och hans företrädare år efter år har missat inflationsmålet. Något som resulterat i att 40 000 personer, under 15 års tid, har varit arbetslösa i onödan, enligt riksbanksdirektören Lars E O Svensson.
Inte nått målet Riksbankschef Stefan Ingves har sluppit granskning, trots att han och hans företrädare år efter år har missat inflationsmålet. Något som resulterat i att 40 000 personer, under 15 års tid, har varit arbetslösa i onödan, enligt riksbanksdirektören Lars E O Svensson.

11 augusti 2012 Jobb

40 000 personer. Varje år i 15 års tid. Så många har varit arbetslösa i onödan för att Riksbanken inte skött sitt jobb.

Det är inte vem som helst som säger det. Det är vice riksbanksdirektören Lars E O Svensson, en av de som är med och sätter räntan, tillika en av världens ledande ­penningpolitiska experter. I en intervju i Dagens Nyheter sågar han den svenska Riksbanken jäms med fotknölarna.

Dålig politik kostar jobb

Den amerikanska tidskriften The Atlantic skrev i våras att USA:s centralbank Fed borde värva Svensson och vara beredda att betala en övergångssumma på en miljard dollar.

Varför? Därför att en illa skött penningpolitik kostar jobb, ekonomisk utveckling och konkurrenskraft till ett värde av mångmiljardbelopp.

Riksbankens inflationsmål är två procent. Under de senaste 15 åren har inflationen systematiskt varit lägre än så. Ganska mycket lägre. Det innebär i sin tur att Riksbanken låtit räntan vara för hög, vilket har lett till färre investeringar, lägre tillväxt och högre arbetslöshet. Enligt Lars E O Svenssons beräkningar i genomsnitt 0,8 procentenheter högre än vad den borde vara. Eller, i genomsnitt 40 000 personer.

40 000 är lika många som nu är sysselsatta i regeringens arbetsmarknadspolitiska slutstation fas 3. Det är lika många som bor i Enköping.

Har inte fått gehör

Lars E O Svensson har under lång tid, tillsammans med vice riksbankschef ­Karolina Ekholm, kritiserat Riksbankens räntepolitik. Det har han inte fått något ­gehör för. Den övriga direktionen har ­oroat sig mer för hushållens bostadslån.

Det skälls – med all rätt – mycket på regeringen. Deras politik leder till ökade klyftor och sämre konkurrenskraft för Sverige.

En sak är dock säker. Det blir det alltid om regeringens förslag. När det gäller penningpolitiken har det hittills varit helt tyst för den som inte närläser Riksbanksprotokoll eller affärstidningar. Riksbankschef Stefan Ingves har sluppit granskning och jobbiga frågor, trots att han och hans företrädare år efter år missat inflationsmålet.

En diskussion behövs

I dag har vi en situation där varken ­finansministern eller Riksbankschefen ­bryr sig om arbetslösheten. Det är oacceptabelt.

Kanske behöver inflations­målet kompletteras med ett syssel­sättningsmål – det har bland annat TCO och LO-­ekonomerna föreslagit.

Framför allt behövs en ordentlig diskussion om hur Riksbanken sköter sitt uppdrag.

Förhoppningsvis kan Lars E O Svenssons frispråkighet bidra till att en sådan äntligen tar fart.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.