ÅSIKT

En framgång för MP

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

I dag meddelande regeringen och Miljöpartiet att de är överens om att papperslösa ska få rätt till vård från 1 juli 2013. Antingen har migrationsminister Tobias Billström (M) lurat skjortan av Miljöpartiet igen. Eller så är det en stor framgång.

Hittills har personer som gömt sig i Sverige och de som saknat tillstånd att vistas här saknat rätt till vård. Det har skapat en omänsklig situation, särskilt för barnen.

Precis som Miljöpartiets migrationspolitiske talesperson Maria Ferm sa på pressträffen är sjukvård en mänsklig rättighet. Att vissa förnekas den rätten är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Förslaget läggs fram inom ramen för den migrationspolitiska överenskommelse Miljöpartiet har med regeringen. Överenskommelsens syfte är att ge regeringen parlamentarisk majoritet och hålla Sverigedemokraterna på avstånd. Det har även haft bieffekten att oppositionen i princip upphört mot Tobias Billströms allt hårdare migrationspolitik. Att Miljöpartiet deltagit i att legitimera detta har fått stark och berättigad kritik.

Att frågan om vård för papperslösa inte hanterats förrän nu beror på att Moderaterna förhalat. Billström har stretat emot och förhindrat en lösning under lång tid. Miljöpartiet har samtidigt saknat kraften att sätta hårt mot hårt.

Det var inte förrän Miljöpartiet hotade att bryta överenskommelsen som Moderaterna kröp till korset.

För regeringen är det samtidigt ett svaghetstecken, pressade av dåliga opinionssiffror kan inte Fredrik Reinfeldt agera lika maktfullkomligt som hittills.

Nu ska förslaget gå på remiss och finansieringen redas ut. För den kreative finns fortfarande många möjligheter att skjuta upp och förhindra.

Miljöpartiet bör nog vänta med att öppna champagnen.

avAnders Lindberg

ARTIKELN HANDLAR OM