”Det är ett svek mot kvinnorna”

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

olösta kvinnoaffärer Vid jultalet förra året utlovade Fredrik Reinfeldt att skärpa straffen för fridsbrott och stärka resurserna till kvinnojourer – men ingenting har hänt sedan dess.
olösta kvinnoaffärer Vid jultalet förra året utlovade Fredrik Reinfeldt att skärpa straffen för fridsbrott och stärka resurserna till kvinnojourer – men ingenting har hänt sedan dess.

Torsdag 26 juli 2012 Kvinnojourer

Varje år dödas omkring 17 kvinnor av sin make, pojkvän eller exman.

Aftonbladet har i flera år granskat dödligt våld mot kvinnor under 2000-talet. Trots stora ord om åtgärder har antalet anmälda fall av kvinnomisshandel ökat radikalt det senaste decenniet.

Under sommaren görs flest anmälningar av grov kvinnofridskränkning, enligt Brottsförebyggande rådet. Ökad alkoholkonsumtion och att vi umgås mer intensivt under semestern kan vara bidragande orsaker.

Resurser och personal fattas

Trots att fler kvinnor anmäler hot och våld drar kommuner och statliga myndigheter ned på öppettiderna under årstiden. Ideella krafter får i stället täcka behoven. Kvinnojouren Somaya i Stockholm berättade i SVT om att 40 procent fler har kontaktat dem i sommar jämfört med förra året.

Enligt Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige har flera kvinnojourer i landet haft en ovanligt hög belastning hittills i sommar. Många skyddade boenden är fulla och vissa har tvingats att avvisa kvinnor och barn. Resurser och personal fattas.

Inget har hänt

Fredrik Reinfeldt ägnade sitt jultal förra året till att tala om mäns våld mot kvinnor. Det var en positiv överraskning. Han utlovade bland annat att skärpa straffen för fridsbrott och stärka resurserna till kvinnojourer.

Men i praktiken har inget hänt sedan dess. Allt beror på ”reformutrymmet i höstbudgeten”, enligt statsministerns pressekreterare. Det är ett svek mot kvinnorna.

I jultalet sa Fredrik Reinfeldt att ”det är över 800 år sedan Birger Jarl utropade kvinnofrid i Sverige. Vi har kommit en bit på vägen, men det är oerhört mycket kvar att göra.”  Moderaterna har historiskt sett inte skyndat på den processen.

1919 röstade de nej till kvinnlig rösträtt.

1974 röstade de nej till fri abort.

På senare tid har Moderaterna motsatt sig straffskärpning för våldtäkt, nej till en utvidgad sexköpslag och till en särskild granskningskommission för våldtäktsbrotten.

Kvinnofientligt parti

Dessutom har kvinnorna drabbats hårdast av alliansens politik. Sedan regeringsskiftet 2006 har skillnaden i årsinkomst mellan män och kvinnor ökat med 17 479 kronor. Dubbelt så många kvinnor som män har utförsäkrats och dubbelt så många kvinnor som män är sjuka utan ersättning.

Kvinnojourer vittnar om att fler våldsutsatta kvinnor tvingas bo kvar på trygghetsboenden allt längre på grund av bostadsbristen.

Utan att överdriva går det att påstå att Moderaterna är ett kvinnofientligt parti. Därför kändes Fredrik Reinfeldts jultal så hoppfullt. Men vi ska inte behöva vänta ytterligare 800 år tills vi får kvinnofrid.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.