Ledare

Roliga timmen med Reinfeldt

Av: 

Daniel Swedin

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

”Borg läxar upp greker och Reinfeldt vill att vi går i pension när vi är 75 år”

RENA RAMA CIRKUSEN  Har Moderaterna blivit ett parti som gått från att vara statsbärande till skrattretande? Ytterst ansvarig för alla clownerierna från Moderaterna är självfallet Fredrik Reinfeldt.
RENA RAMA CIRKUSEN Har Moderaterna blivit ett parti som gått från att vara statsbärande till skrattretande? Ytterst ansvarig för alla clownerierna från Moderaterna är självfallet Fredrik Reinfeldt.

– Jag ska erkänna att när jag var väldigt ung så funderade jag på om vi var ensamma i universum.

Det är i dag nästan exakt ett år sedan statsminister Fredrik Reinfeldt var i Almedalen och talade. Så här i backspegeln framstår det som startskottet för ett år som måste betraktas som det absolut sämsta för Moderaterna och Reinfeldt under den här mandatperioden.

Oförmåga att visa initiativ

Den verkligt stora politiska berättelsen om de tolv månader som gått är ju den om Moderaternas oförmåga att visa initiativ. Inte ens under Socialdemokraternas värsta kris förmådde alliansregeringen att samla hälften av de svenska väljarnas stöd. Visionslösheten och handlingsförlamningen har blivit ett sorts normaltillstånd för landets största regeringsparti.

Av vallöftena från 2010 återstår inte mycket. Det blev inget femte jobbskatteavdrag och det blev inga sänkta pensionsskatter. Konjunkturen och det parlamentariska läget satte stopp för det.

I senaste numret av nyhetsmagasinet Fokus beskrivs hur personerna i Moderaternas kärna – Fredrik Reinfeldt,

Anders Borg och Per Schlingmann – flyger åt olika håll.

Schlingmann har ägnat sig åt en framtidskommission som ingen begriper, Borg läxar upp greker och Reinfeldt vill att vi går i pension när vi är 75 år.

Men väljarna är någon helt annanstans. 25 procent av landets ungdomar går

arbetslösa. Sett till befolkningen som helhet är arbetslösheten 8,1 procent.

Reinfeldt har försökt gömma sig för det där. Det är som om det främsta samhällsproblemet i dag är att SCB, Arbetsförmedlingen och andra myndigheter inte bekräftar Moderaternas verklighetsbild.

När Reinfeldt var i Visby förra året stod han på en scen och tänkte stora tankar. Är vi ensamma i universum? Går Aftonbladet att läsa i rymden?

I publiken fnissades det – och folk har fortsatt fnissa. Det har funnits anledningar.

Borg skäller – men gör ingenting

Anders Borg som gång på gång skäller på bankerna men aldrig gör något. Samme Borgs räntesnurror, som sågas av alla remissinstanser och sänks av en twittrande LO-ekonom. En medlemskampanj med budskapet ”Vi älskar människor”. Partisekreteraren Sofia Arkelstens uppgång, historierevisionism och fall. Klavertrampen av bloggaren Kent Persson – som av elaka moderattungor kallas ”Kent Intelligent”.

Och ytterst ansvarig för clownerierna är Fredrik Reinfeldt.

Är Moderaterna ett parti som gått från att vara statsbärande till skrattretande? I sådana fall skadar det nog bilden av Fredrik Reinfeldt och hans parti ännu mer än den misslyckade politiken.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!