ÅSIKT

Skatteverkets chefer kan inte sitta kvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ledningen för Skatteverket måste vara korrekt, ja helt oförvitlig, och kan inte särbehandla någon

Skatteverkets överdirektör Helena Dyrssen ringde och försökte varna sin skattetrixande kompis Frank Belfrage.

Generaldirektör Ingemar Hansson var fullt informerad om samtalet.

I kväll kommer SVT:s Uppdrag granskning att avslöja hur Skatteverkets högsta ledning särbehandlade en gammal kollega. Skatteverket har hög trovärdighet och brukar få bra betyg av svenska folket, men har alltså en ledning som skyddar särskilt utvalda. Det luktar ren vänskapskorruption och frågan är om ledningen kan sitta kvar efter det här.

Det går helt emot Skatteverkets regelverk som säger att ingen ska särbehandlas.

Allianskompisar

Hela historien går tillbaka till Alliansregeringen. Folkpartisten Helena Dyrssen var statssekreterare i Fredrik Reinfeldts statsrådsberedning. Ingemar Hansson var statssekreterare hos Anders Borg medan Frank Belfrage var kabinettssekreterare hos Carl Bildt.

Tre borgerliga kolleger som reste tillsammans och åt lunch varje måndag. De lärde känna varandra väl.

Ingemar Hansson och Helena Dyrssen leder numera Skatteverket medan Frank Belfrage har dragit sig tillbaka som lobbyist. Han har en lång diplomatisk karriär bakom sig, har varit ambassadör i Bryssel och Paris samt utrikesråd och kabinettssekreterare i Arvfurstens palats. Frank Belfrage har sannerligen rört sig i de finaste salongerna.

För tre veckor sedan avslöjades han i Uppdrag granskning som en simpel skattefixare.

Ledningen larmade

Vi vet inte hur många miljoner det handlar om, klart är att Frank Belfrage har haft obeskattade tillgångar utomlands. Inför risken att åka dit som skatteflykting tog han till slut hem pengarna för beskattning.

Att en toppolitiker har haft sina tillgångar utomlands är givetvis en stor nyhet. Det var när Uppdrag gransknings reportrar begärde ut uppgifterna från Skatteverket som ledningen larmade Frank Belfrage.

– Jag känner Frank för vi har varit kollegor sedan tidigare, erkänner Helena Dyrssen i Uppdrag granskning.

– Och då var min tanke att jag skulle berätta för Frank att ... Skatteverket skulle berätta för Frank att Skatteverket har lämnat ut uppgifter ...

Ingemar Hansson kände till samtalet.

– Det var olämpligt, i efterhand, det hade varit bättre om hon inte hade ringt.

Tilliten rubbas

I tv-programmet avslöjar en tjänsteman att myndigheten - på flera olika nivåer - behandlar människor olika beroende på ställning. Det kan röra allt från inkomstbeskattning som ska höjas till "order" om att utredningar ska läggas ner. Vi får hoppas att grävande reportrar fortsätter att ägna sig åt Skatteverket.

För vem kan lita på Skatteverket efter det här? Det handlar om myndigheten som kräver att varenda svensk på heder och samvete ska lämna korrekta inkomstuppgifter. Skatteverket är själva förutsättningen för Välfärdssverige och om tilliten rubbas riskeras viljan att betala skatt.

Ledningen för Skatteverket måste vara korrekt, ja helt oförvitlig, och kan inte särbehandla någon. Nej Skatteverkets nuvarande ledning kan inte sitta kvar.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell