ÅSIKT

Barn får iphone för att värva till friskola

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Ägarna till friskola utnyttjar barn som headhunters

Foto: Lönsamt

I veckan berättade Moderaternas Anna Kinberg Batra att hennes parti vill ha en "nolltolerans mot dåliga skolor". M vill kunna stoppa vinstuttag i "dåliga" friskolor och en skola som är alldeles för dålig ska staten kunna ta över och lägga ned.

Det är förstås en sjukdomsinsikt i det lilla, men felen i svensk skola låter sig inte begränsas till att en och annan friskola är för dålig.

Får en iphone

I fredags avslöjade SVT Västerbotten hur friskolan Språkskolan i Umeå uppmanar sina elever att övertala kompisar att byta skola. Om man värvar ett annat barn i högstadieåldern till Språkskolan så får man en helt ny Iphone.

Inför varje läsår dränks svenska föräldrar av olika skolors reklambroschyrer. Det utlovas datorer och läsplattor, gymkort, restaurangluncher och fina resor.

Nu ska alltså skolbarnen fungera som headhunters så att friskolorna kan få in de pengar som varje elev tar med sig i form av skolpeng.

Uttnyttjade

– Mitt barn kom hem och känner sig utnyttjad. Dessutom tycker jag att de medel som finns i skolan ska gå till skolan och barnens arbetsmiljö. Det är naturligtvis en konsekvens av att skolor i dag konkurrerar med varandra om eleverna, säger en förälder till SVT Västerbotten.

För över 20 år sedan infördes möjligheten för svenska elever - eller åtminstone deras föräldrar - att fritt välja skola.

Det fria skolvalet skulle öka friheten och förbättra resultaten. Ökad konkurrens skulle ge oss bättre skolor och bättre utbildade elever.

Välja lönsamma elever

Och visst, friheten har ökat. Friheten för välbeställda föräldrar att systematiskt kan välja så att deras barn aldrig behöver ha kontakt med elever från andra hemförhållande, den har ökat. Friheten för friskolor att bara ta sig an elever som man säkert vet ger bra utväxling på skolpengen har ökat.

Under valfrihetsflagg har idén om en gemensam, likvärdig och rättvis skola för alla barn fått förfalla. Den svenska skolan har skiktas längs klasstillhörighetens gränser och skolresultaten har fallit, totalt sett.

Sedan kan Moderaterna prata om nolltolernas mot dåliga skolor hur mycket de vill.

Stora skillnader

Hela idén med en skolmarknad med fritt skolval, vinstuttag och stenhård konkurrens är att det ska finnas stora skillnader mellan skolor.

Man får, för att tala med Anna Kinberg Batra, bra och dåliga skolor. Och man får skolor där barn agerar värvare åt sina skolors ägare.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM