Nu får det vara slut på Idols slavkontrakt

Tro inte att Idol-deltagarna är ett gäng bortskämda snorungar när de kräver mer betalt. Villkoren som idolerna tvingas skriva under är så usla att Musikerförbundet kallar det för "hårresande". Nu kräver facket att Fremantle Media, som producerar Idol åt TV4, ska teckna ett kollektivavtal.

Vi TV-tittare ser en ytterst liten del av allt som deltagarna måste göra under tävlingens gång. De medverkanden som kvalificerat sig till de sista tjugo i programmet har alldeles för långa arbetstider, vissa dagar är schemalagda upp till 16 timmar.

Bolaget säger tvärnej

Förutom repetitionerna och förberedelser inför tv-sändningarna ska de delta i work-shops, blogga på TV4s plattformar och medverka på sponsorernas evenemang. För allt detta betalar Fremantle Media ynka 875 kronor i veckan efter skatt till deltagarna.

Musikerförbundet har känt till situationen sedan länge. Men det är först i år som de kan driva ärendet tack vare att deltagarna själva vänt sig till facket och bett om hjälp.

Under hösten har Musikerförbundet tagit kontakt med produktionsbolaget för att få dem att teckna kollektivavtal. Men Fremantle Media har sagt tvärnej.

Strejk på fredag

Facket har därför gått vidare och varslat om konflikt. De har anmält detta till medlingsinstitutet och den statliga myndigheten har i sin tur utsett en medlare. Allt enligt regelboken. Om inte Fremantle Media går med på att teckna kollektivavtal så kommer facket att ta ut idolerna i strejk.

Produktionsbolaget har en vecka på sig att acceptera fackets krav annars blir det ingen TV-underhållning. Det är precis så den svenska arbetsmarknadsmodellen fungerar.

Ringt upp föräldrarna

Hittills har Fremantle Media fortsatt att agera ytterst tveksamt.

Enligt Per Herrey, jurist på Musikerförbundet ska produktionsbolaget ha kallat idolerna till möte för att förhöra sig om vilka som tänker gå i strejk inför nästa veckas fredagsfinal.

- Produktionsbolaget sa, visst ni har rätt att strejka, men gör ni det så åker ni ur tävlingen, säger Herrey.

Bolaget ska till och med ha ringt upp deltagarnas föräldrar för att öka pressen.

Redan vinnare

Oavsett hur det går för idolerna i tävlingen har de redan vunnit på ett plan. De har genomfört en historisk viktig handling genom att ta kampen för drägliga arbetsvillkor för sig själva och framtida Idol-deltagare. Förhoppningsvis inspireras även andra ungdomar på arbetsmarknaden att ta efter sina idoler.

Följ ämnen i artikeln