Mejla

Anders Lindberg

Med Alliansen är dörren för SD öppen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Teckning: ROBERT NYBERG
Teckning: ROBERT NYBERG

Ikväll möts Stefan Löfven och Ulf Kristersson i TV4 i en sista duell inför att vallokalerna öppnar klockan 8:00 i morgon. Men de flesta besked är redan givna.

I SVT:s slutdebatt i fredags lyckades väljarna till och med få någon form av besked i regeringsfrågan från de borgerliga partierna. Partiledarna fick räcka upp handen ifall de accepterade att Stefan Löfven blir statsminister om de rödgröna är större än Alliansen.

Bara Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet räckte upp handen. Den enda rimliga slutsatsen är att samtliga allianspartier är beredda att släppa fram Ulf Kristersson även om han har färre röster än de rödgröna och alltså är beroende av SD:s aktiva stöd. Ingen sa i varje fall något annat. Det tog till två dagar innan valdagen innan Alliansen klarade att svara på den fråga som i stort sett alla ställt varje dag sedan valrörelsen började.

Åkessons lista

– I den här mätningen så är Alliansen mindre än de rödgröna och det kommer ju att innebära att Ulf Kristersson ändå vill bli statsminister säger han och då måste han ha stöd av oss och då kommer vi så klart att kräva ett inflytande som står i proportion till vårt valresultat, sa Jimmie Åkesson nyligen.

Vad är det då Sverigedemokraterna kommer att kräva för att inte fälla Ulf Kristersson, hans budget eller andra förslag? Det vet vi inte riktigt, men sannolikt kommer listan att bli allt längre efterhand.

Läser man Jimmie Åkessons budget och motioner i riksdagen är färdriktningen i varje fall tydlig. Med SD:s inflytande skulle Sverige bli ett slutnare land med stängda gränser, splittrade flyktingfamiljer och forcerad återvandring av människor som redan kommit hit.

Svårt läge oavsett

Om Alliansen skulle bli mindre än de rödgröna men ändå försöker regera är risken för parlamentariskt kaos uppenbar. Om nuvarande opinionsläge skulle bli verklighet är Alliansen så liten att det skulle räcka med att SD taktikröstar på S förslag i riksdagen för att fälla en sådan regerings politik. Det skulle alltså bli en väsentligt svagare regering än idag då det krävs att hela Alliansen plus SD går samman för att stoppa förslag.

Antagligen går Sverige in i en lågkonjunktur snart, möjligen även med fallande priser på bostadsmarknaden. Utan en regering med ett verkligt mandat kan det snabbt katastrof. Att SD skulle fortsätta vara ett lojalt stödparti under en kris och fatta impopulära beslut kan Kristersson antagligen se sig i stjärnorna efter.

Går att undvika

Det hade inte behövt bli så här. Om inte Alliansen sagt upp Decemberöverenskommelsen skulle fortfarande stabila spelregler gälla. Likaså om det fanns en möjlighet att lämna blockpolitiken och bygga någon slags koalition i mitten.

Men så ser inte läget ut. Inte i verkligheten. Inte just nu. Så om inte opinionsläget ändras dramatiskt återstår bara ett mycket torrt konstaterande. Antingen röstar man på en borgerligt parti och då kommer SD på ett eller annat sätt att få inflytande.

Eller så röstar man på ett parti som stödjer Stefan Löfven. Efter gårdagens handuppräckning är alla andra dörrar stängda.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.