Mejla

Anders Lindberg

Ni måste inte stödja Söder

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Björn Söder (SD).
Foto: Henrik Montgomery / TT / TT NYHETSBYR≈N
Björn Söder (SD).

I dag är det upprop i riksdagen och val av ny talman. Alliansen och SD kommer att välja Andreas Norlén (M) från Norrköping. Han kommer sedan att få uppgiften att föreslå nästa statsminister.

Räknar med stöd från SD

Det som sker är ett brott mot riksdagens praxis, alltså de oskrivna traditioner som styr mycket av arbetet. Historiskt har talmannen hämtats från det största partiet i det största blocket. Eftersom de rödgröna är störst borde Socialdemokraterna ha fått posten. Men nu händer alltså det som Aftonbladets ledarsida varnat för hela valrörelsen: att borgerligheten räknar in SD i sitt parlamentariska underlag.

Däremot är det fortfarande osäkert om Björn Söder (SD) blir omvald som andre vice talman. Enligt praxis borde han bli det eftersom han representerar riksdagens tredje största parti. Men Sverigedemokraterna bröt själva mot praxis 2014 när de röstade på Alliansens budgetmotion och fällde Stefan Löfvens första budget. Att de nu kräver att andra ska följa traditionen är magstarkt.

Björn Söder borde vara omöjlig

Efter Söders upprepade uttalanden om att judar och samer inte är svenskar borde han vara omöjlig.

– Denne man påstår alltså att jag, född och uppvuxen i Sverige, barn och barnbarn till svenskfödda judar inte kan vara svensk, konstaterade Aron Verständig, Judiska centralrådets ordförande i somras.

Alliansen hjälper Söder

Alliansen hänvisar - helt utan ironi - till praxis och har gett besked om att de trots hans uttalanden tänker lägga ner rösterna vid valet av Björn Söder.

"Är det verkligen möjligt att riksdagens två liberala partier kommer att aktivt medverka till Björn Söder från Sverigedemokraterna som andra vice talman?" frågade sig Maria Leissner, tidigare partiledare för Liberalerna i går på Facebook.

Men precis så är det, och har vi otur lär det fortsätta så här i fyra år. Alliansen kommer att räkna in SD i sitt parlamentariska underlag samtidigt som de helt fräckt påstår att de inte gör det. De vill att vi ska tro på vad de säger och inte på våra egna ljugande ögon.

Nu hänger det på Löfven

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet har meddelat att de tänker rösta mot Björn Söder och i stället välja Lotta Johnsson Fornarve (V). Eftersom varken Alliansen eller SD själva följer praxis känner sig V och MP inte längre bundna. Deras röster är dock för få. Även Socialdemokraternas röster krävs om Söder ska stoppas.

Stefan Löfven lovade inför valet att en röst på honom var en garanti mot SD. Det förpliktar.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.