ÅSIKT

Vad gjorde Karl Rove hos moderaterna?

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Bush har talat till nationen. Den amerikanska alltså. Hans tal innehöll inga stora nyheter, men några lovande rader om Mellanöstern. Målet är en tvåstatslösning. Den nya palestinska myndigheten ska få 350 miljoner dollar i bidrag för att bygga upp sina institutioner.

Efter valet av Mahmoud Abbas som palestinsk president har det öppnats ett möjligheternas fönster i Mellanöstern. Tyvärr kan det när som helst stängas av Ariel Sharon. Då prövas Bush. Kommer USA att kräva ett stopp för den mur Sharon bygger rätt genom palestinskt område? Blir det fler nya bosättningar?

Innan Bush svarat på de frågorna är det omöjligt att säga om hans nya Mellanösternpolitik har några chanser att lyckas.

I tidskriften Campaigns & Elections hittar jag uppgiften att Karl Rove en gång varit rådgivare åt moderaterna.

Karl Rove, mannen som kallats "Bushs hjärna", känd som en exempellöst brutal kampanjstrateg. Mannen som under sin tid som politisk konsult i Texas tog begreppet "smutsig kampanj" till en helt ny nivå. Ingen personlig skandal var för privat, inget rykte om moraliska snedsteg för litet för att inte exploateras av Rove.

Han har också varit mycket framgångsrik. På ett årtionde raderade han ut demokraterna som politisk kraft i Texas. Hans metoder tog Bush till posten som guvernör i Texas 1994. Hans kampanj slog ut John McCain i primärvalen 2000. Många politiska bedömare ansåg även att Rove låg bakom smutskastningen av John Kerry i förra årets presidentvalrörelse.

Så, vad gjorde Rove i Sverige?

Via Per Heister, tidigare informationschef hos moderaterna, får jag veta att Rove var här under "en eller två dagar" i början av 1980-talet. Hans uppgift var att lära moderaterna mer om hur man samlar in pengar, så kallad "fundraising". Även det är en av Roves specialgrenar.

Per Heister låter nästan road under vårt korta samtal.

-Vad har du för illasinnade planer med de här uppgifterna? Jag vet nog vem du är, säger han.

Inga planer alls, är mitt svar.

Det är över två decennier sedan Rove besökte Sverige. Han hade knappt påbörjat sin karriär som politisk konsult. 1980-talet var nyliberalismens årtionde.

I dag heter moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Högern säger sig resa mot mitten. En medkännande konservatism kanske. Vi talar om ett helt annat parti än i början av 1980-talet.

Eller hur?

Något helt annat och mycket viktigare: Alla talar om övergreppen i Darfur, men så fort någon föreslår konkreta åtgärder tar stormakternas egna dagordningar över. USA och EU föreslår omfattande sanktioner mot Sudan. Det blockeras av Kina och Ryssland, som värderar egna oljeintressen i landet högre än människoliven i Darfur.

En allt skarpare Kofi Annan, FN:s generalsekreterare, kräver att de ansvariga för övergreppen ska ställas inför rätta i den internationella brottmålsdomstolen i Haag.

Då protesterar USA, som vägrat erkänna domstolen så länge den inte garanterar att aldrig åtala amerikaner. Samtidigt utnyttjar republikaner som senator Sam Brownback tillfället för att på nytt ifrågasätta Kofi Annans ledarskap. Den skivan har snurrat ett tag nu.

Befolkningen i Darfur är säkert måttligt roade över att reduceras till ett tillhygge i ett politiskt spel.

Jesper Bengtsson