Stockholm måste få pengar redan nu

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen måste ge besked om trafiksatsningarna

Staten måste få fram pengar till nya bussar och bättre spårtrafik i Stockholm   det räcker inte med luddiga löften. Bilden visar hur det ser ut när t-banan står stilla och folk försöker få plats i en ersättningsbuss. Foto: HENRY LUNDHOLM
Staten måste få fram pengar till nya bussar och bättre spårtrafik i Stockholm  det räcker inte med luddiga löften. Bilden visar hur det ser ut när t-banan står stilla och folk försöker få plats i en ersättningsbuss. Foto: HENRY LUNDHOLM

Statsrådet Lars-Erik Lövdén presenterade i går åtgärder för att hjälpa Stockholm ur krisen. Först i Dagens Nyheter, sedan i riksdagens debatt om utvecklingen i regionen.

De borgerliga partierna var snabba med sina fördömanden. Provokationer, sa folkpartiets Lars Leijonborg. Smutsigt taktiserande, hävdade Inger Davidsson (kd).

Oppositionen skällde på Lövdén och skatteutjämningen men teg om det ekonomiska vanstyret under förra mandatperioden. De tycks ha förträngt de tio miljarderna i underskott, sjukvårdskostnaderna som tilläts skena iväg, de slarviga privatiseringarna.

Beskeden måste bli tydligare

Ansvaret för Stockholmslands-tingets akuta kris ligger hos moderaten Ralph Lédel och hans kollegor i den tidigare koalitionen.

Det är bra att regeringen nu engagerar sig för att vända utvecklingen, men beskeden måste bli tydligare.

Trängselavgifterna ska gå tillbaka till Stockholm, säger Lövdén. Ja, men hur? Om försöket ska bli framgångsrikt måste pengarna fram redan nu. Statens förhandlingsman måste snabbt hitta en lösning som gör det möjligt att förskottera investeringar i nya bussar och bättre spårtrafik.

”Regeringen är beredd att diskutera finansiellt stöd från staten”, var beskedet om Mälarbanan för tågtrafiken. ”Diskutera”? En bra infrastruktur i huvudstaden är viktig för hela landet. Det gäller en rad angelägna projekt, inte bara tågtunneln. Regeringen måste ge klara besked om mer pengar – även om det går ut över miljöpartiets märkliga fixering vid Norrbotniabanan.

Gårdagens stora nyhet var att regeringen öppnar för ett omställningsbidrag till Stockholms läns landsting, liknande det som gått till krisdrabbade kommuner. Det är en bra signal till den hårt ansatta majoriteten, som kämpar med att få budgeten att gå ihop. Men vad blir villkoren för stödet och hur längre dröjer det?

”Jag är beredd att lyssna på alla synpunkter om skatteutjämningen”, lovade Lars-Erik Lövdén. Lyssna är en sak, ta hänsyn något annat. Hur tänker regeringen hantera Lorentz Anderssons förslag till nytt system?

Debatten om skatteutjämningen är viktig, men den måste föras utifrån en grundläggande syn att vi behöver varandra.

Mindre skatt i rika Danderyd

Moderaternas förslag skulle ge en skattesänkning för rika Danderyd med 6 kronor per hundralapp. Det är knappast ägnat att hålla ihop landet. Folkpartiet och kristdemokraterna vacklar i sitt stöd för ett solidariskt system. Centerpartiet säger sig däremot slåss för att hela Sverige ska leva.

Nu diskuteras de skilda åsikter som finns inom socialdemokratin. Hur en borgerlig regering skulle hålla ihop kring skatteutjämning och regionalpolitik är en betydligt större gåta.

ME

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.