ÅSIKT

Palestinierna väljer Arafats efterträdare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Het kandidat Mahmoud Abbas pekas ut som trolig efterträdare till Yassir Arafat. Han har större delen av arabvärldens stöd liksom Israel.
LEDARE

I dag går det palestinska folket till val. Efterträdaren till avlidne president Yassir Arafat ska utses. Situationen för ett demokratiskt val är sannerligen inte den bästa. Trots vädjanden från världssamfundet har den israeliska ockupationsmakten inte underlättat för den palestinska valprocessen. Dagligen rapporteras dödsskjutningar från Gazaområdet, och de många vägspärrarna på Västbanken har gjort presidentkandidaternas valrörelser svårgenomförda. Flera av kandidaterna har också arresterats av israelisk militärpolis med jämna mellanrum.

Sju personer, alla män, kandiderar till posten som president men i praktiken står valet mellan nye PLO-ledaren Mahmoud Abbas, eller Abu Mazen som han också kallas, och doktor Mustafa Barghouti. Barghouti är en välkänd människorättsaktivist, för övrigt kusin till den populäre fängslade palestiniern Marwan Barghouti.

Har stort stöd

Få tror att Barghouti har någon chans mot Abbas som har större delen av arabvärldens stöd liksom Israels.

Mahmoud Abbas hör till det gamla gardet inom den palestinska myndigheten, hämtad ur den innersta kretsen kring Arafat. Han var premiärminister i fyra månader men slutade i protest mot att Arafat inte lät honom bestämma. Till skillnad från Arafat bär den erfarne diplomaten och affärsmannen inte grön militärdräkt utan skräddarsydd kostym.

Barghouti hör till den yngre oppositionen, den som länge krävt reformer och kritiserat Arafats korrupta styre. Han arbetar med NGO:s och leder en medicinsk hjälporganisation som hjälper ockupationens offer. Till helt nyligen satt han i ledningen för ”Folkpartiet”, det gamla kommunistpartiet, men är nu en oberoende kandidat.

Bra för demokratin

Även om det står tämligen klart att Abbas vinner valet är det bra att Barghouti tagit upp valkampen – för demokratins skull. Förhoppningsvis blir valdeltagandet högt.

Trots den allt annat än demokratifrämjande situationen på Gaza och Västbanken är dagens val angeläget. Palestinierna behöver en samlande ledare och i bästa fall kan valet innebära en nytändning för fredsprocessen. Israels regering kan inte längre skylla på Arafat. Israels premiärminister Sharon kan inte vägra förhandla med en nyvald palestinsk president.

Omvärldens påtryckningar är nu av högsta vikt. Först och främst måste valet kunna genomföras utan att ockupationsmakten lägger hinder i vägen. Sen måste parterna tvingas till förhandlingsbordet. Storbritanniens Tony Blair tycks vilja kompensera sitt misslyckande med Irakkriget med en aktivare roll som fredsmäklare i Mellanöstern. Han bjuder inom kort in till toppmöte om hur fredsprocessen ska få nytt liv mellan Palestina och Israel.

Det är utmärkt. Måtte 2005 innebära ett steg närmare en rättvis fred och ett slut på den israeliska ockupationen.

HK