Mejla

Susanna Kierkegaard

Landet som stängdes av

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Rebecca Blackwell / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Migranter från Honduras som tar sig in i USA via gränsen mot Mexiko.

En sjuåring ska inte hållas i "förvar" av en gränsmyndighet, en sjuåring ska inte vara utan mat i flera dagar och en sjuåring ska inte dö av chock och uttorkning. Ändå hände det en flicka för två veckor sedan. Hon hade flytt från Guatemala till USA.

Får kritik för ”grymhetskultur”

Och i tisdags hände det igen. Strax efter midnatt mot juldagen gick ytterligare ett barn bort efter att ha hållits i ett amerikanskt flyktingförvar. Den här gången var det en åttaårig pojke, även han från Guatemala. Pojken var sjuk i feber och fördes till sjukhus under måndagen, fick lite medicin och skickades tillbaka till förvaret. När han trots det blev sämre skickades han tillbaka till sjukhuset och kom aldrig därifrån.

USA:s tull- och gränsmyndighet får stark kritik av människorättsorganisationen ACLU. ACLU skyller den sjuåriga flickans död på "bristande ansvarstagande och en grymhetskultur inom tull- och gränsmyndigheten" och kräver att den blir mer transparent.

Trumps flyktingpolitik i rampljuset

I somras sköt amerikanska soldater med tårgas mot migranter vid gränsen mot Mexiko. Omkring 2 400 barn skildes från sina föräldrar och togs i förvar. De ensamma barnen väckte en våg av kritik mot president Donald Trump, som gav efter och den 20 juni skrev under en presidentorder om att familjer inte ska splittras. Sedan dess har antalet familjeseparationer minskat, men flyktingpolitiken är knappast human för det.

Just nu slåss president Trump mot demokrater i kongressen om finansiering till sin "mur mot Mexiko". Det har lett till en nedstängning av hela statsapparaten - får inte presidenten som han vill kan han vägra att skriva på papper om pengar till landets myndigheter. Allt utom det viktigaste och mest nödvändiga läggs då på is, anställda får arbeta obetalt eller skickas hem.

Avstängda

Det är knäppt att en hel stat har en av/på-knapp. Det är ännu knäppare att mannen med tillgång till knappen är så besatt av att stänga ute flyktingar och migranter. Trots det kan politiken knappast skyllas på en ensam galning – folk röstade på Trump, och folk röstar på politiker i Europa med liknande ambitioner. Det var inte länge sedan ungersk polis sprutade tårgas mot flyktingar vid gränsen mot Serbien.

Något är riktigt, riktigt trasigt när sjuåringar dör och vuxna fortsätter som vanligt.

avSusanna Kierkegaard

ARTIKELN HANDLAR OM