Anders Lindberg

Om ryssen kommer har vi brallorna nere

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går presenterade Försvarsberedningen sin rapport om totalförsvar och civilt försvar.

Ordföranden Björn von Sydows (S) lugna och monotona presentation på pressträffen i Rosenbad stod i skarp kontrast till det brutala budskapet. Sverige har ingen beredskap för fungerande elektricitet vid en större kris, det saknas skyddsrum, vi får inget att äta och sjukvården klarar inte 10 000-tals döda och skadade.

Det var länge sedan försvarspolitiska glasögon fanns med i samhällsplaneringen. Stockholms nya megasjukhus, Nya Karolinska, är exempelvis byggt i glas. Hur många minuter tar det för en illasinnad motståndare att reducera vår främsta spetssjukvård till en hög livsfarligt glassplitter?

Någon tänkte visst inte på det.

Bara på pappret

Totalförsvaret finns i huvudsak bara på pappret. I sitt stilla sinne undrar man vad politikerna har hållit på med de senaste 20 åren.

Men nu lovar samtliga riksdagspartier bot och bättring.

Egentligen är inte Björn von Sydows problembeskrivning ny. Tankarna fanns redan i den förra Försvarsberedningen och parallellt med vår militära upprustning pågår arbetet med att bygga upp ett civilt försvar igen.

Men tonläget är mycket hårdare än tidigare och förhoppningsvis kan det bli mindre snack och mer verkstad från svenska myndigheter nu.

På några punkter tänker Försvarsberedningen nytt.

De vill ha att Sverige ska planera för att klara nödvändiga samhällsfunktioner under tre månader av kris där vi kan vara i krig i varje fall delar av tiden. Det vore en enorm förändring och ett nytt sätt att organisera samhället.

Ingen mat

Ta livsmedelsförsörjningen till exempel. I dag klarar vi oss inte många dagar på de förråd som finns i mataffärerna och vi betalar med kontokort som kräver elektricitet för att fungera. Eftersom maten till stor del importeras från andra länder måste Sverige antigen ha lager eller planer för att hålla gränsen hjälpligt öppen.

Björn von Sydow kallar det "en stor samhällsreform" vilket närmast är en underdrift.

Ett av de konreta förslagen är att var och en av oss ska klara en vecka utan samhällets stöd. Vi måste lära oss hur man personligen klarar en kris och vad man behöver ha hemma av mat och utrustning.

Den viktigaste poängen i Försvarsberedningens rapport är kanske just detta - det personliga ansvaret. Om Sverige ska kunna försvaras eller klara en större kris behöver alla hjälpa till i stort och smått.

Det är detta som i grunden är totalförsvarets kärna. Att alla behövs och att allas insatser kan spela en otroligt stor roll för att helheten ska fungera.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.