ÅSIKT

Ministrarna är snart tillbaka i Stockholm

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET
LEDARE

Den som tänkt ta en tur i centrala Falun i dag ska kanske tänka om. Gatorna runt länsstyrelsens lokaler på Åsgatan kan vara trånga vilken dag som helst. När kvarteren dessutom invaderas av regeringsbilar, livvakter, journalister och en hel regering på utflykt lär det inte bli lättare att komma fram.

I Falun är ett regeringssammanträde en stor sak, precis som det har varit en stor sak för Lessebo, Tidaholm och Sveg att få statsministerbesök den här veckan.

Kanske var det också stort att få se tre ministrar från socialdepartementet åka från Norsborg till Danderyd med tunnelbanan, eller att fyra andra statsråd häromdagen vandrade runt på bryggeriet i Kopparberg.

Starka finanser

I går redovisade OECD sin syn på svensk ekonomi. Det talas om tillväxt, starka finanser, höjd sysselsättning och sjunkande arbetslöshet.

Det finns orosmoln, inte minst på bostadsmarknaden, men väldigt mycket går väldigt bra för väldigt många.

Men inte för alla, och inte överallt. Den här veckan har regeringen bidragit till att lyfta fram klyftan mellan land och stad.

Lantisarna är politikens centrum just nu.

Det är faktiskt hög tid. Enligt civilminister Ardalan Shekarabi har ungefär 50 kommuner - framför allt i norra Sverige - akuta problem att klara av grundläggande samhällsservice.

Löfvens resa

På sin resa har Löfven fått höra krav på fler poliser, mer utbildning och utlokalisering av statliga jobb. Men också på förändringar av regler som står i vägen för nysatsningar.

För att hitta oron för sjukvården behöver Löfven inte ens ge sig ut på turné. Just nu räcker det med en tur hem till Västernorrland.
Löfven möter också krav på infrastruktursatsningar.

Landsbygdskommittén föreslog nyligen att hela Sverige ska ha snabbt bredband senast år 2025. Då behövs statliga pengar. Och under kvällens besök i södra Dalarna står frågan om järnvägen på dagordningen. Banan från ABB i Ludvika förbi Grängesberg är en av landets viktigaste exportvägar, men den är i ett bedrövligt skick.

Inga orimligheter

Kraven handlar om jobb, bostäder, utbildning, samhällsservice och kommunikationer. I hela Sverige.

Knappast några orimligheter.

Idén om en turné i den svenska verkligheten är förstås riskabel. Några dagar på besök i människors vardag för “stärka gemenskapen mellan stad och land”, som det heter på regeringens hemsida. Sedan tillbaka till tryggheten på departementen.

För statsråden återstår nu att visa att de tar intrycken från Sverige på allvar, och att de blir omsatta i praktisk politik. I så fall kommer nog dagens trafikkaos i Falun trots allt att ursäktas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Falun

Ludvika

Tidaholm

Lessebo