Mejla

Joanna Abrahamsson

Barn pressas att dela nakenbilder

Onlyfans är ofta förtäckt prostitution

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En tonårstjej surfar med sin mobil.
En tonårstjej surfar med sin mobil.

Onlyfans samlar snuskgubbar från hela världen. Det är ett stängt forum på nätet där vemsomhelst kan starta ett konto och lägga upp bilder på sig själv. Där hänger träningsprofiler, artister och andra kändisar. Affärsidén är simpel: Innehåll lockar följare som betalar för att se bilder, klipp och skicka privata meddelanden. Naket säljer extra bra. Ägarna gör förstås stora vinster på det här upplägget.

En del börjar med att lägga ut mindre avklädda bilder. Sedan pressas de av sina fans på sidan att gå längre. Ju mer hud desto mer pengar. Onlyfans hävdar att de har 18-årsgräns och ID-kontroll. Men någonstans brister det, för många barn är där. Det hjälper Tiktok till med när de på listiga vis länkar till sajten.

Det finns influencers som menar att Onlyfans är vägen till frihet och rätten att bestämma över sin egen kropp på en säker plats.

Polisen Simon Häggström varnar istället på sin Instagram för att det är en inkörsport till prostitution: ”Det som började med sugardejting har nu exploderat i en uppdaterad onlineversion av prostitution”.

Debattören Gabriella Kärnekull Wolfe sålde själv sex som 15-åring. I ett inlägg på Twitter pekar hon på riskerna med att ett barns bekräftelsebehov snabbt kan gå från några likes på en bikinibild till krav på grövre innehåll.

Ingen vill vara ful i sociala medier. Klimatet på nätet ökar därför utseendehetsen för unga tjejer. Och det är inte gratis att vara snygg. Smink och krämer kostar mer än vad veckopengen tillåter. Det är en ond cirkel som kan leda till man börjar ta betalt för bilder. När tonåringar hör hur lätt det är att tjäna stora pengar dras de snabbt ner i ett träsk som är svårt att ta sig ur.

Exploateringen av barn- och kvinnokroppen är alltså utbredd på Onlyfans och det gör sajten till ett tryggt ställe att hänga på för traditionella sexköpare. För sajten är laglig och faller inte under sexköpslagen.

Lagen infördes 1999 och det är köparen som straffas, inte den som säljer. Sexköpslagen har gjort skillnad, men måste uppdateras och bli mer teknikneutral. Ett sexköp kan numera i många fall börja digitalt.

En av regeringens 40 punkter i åtgärdspaket mot mäns våld mot kvinnor som nyligen presenterades handlar om just detta. Låt oss därför hoppas att skärpningarna snart kan bli verklighet. De behövs för att skydda unga tjejer.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.