Mejla

Ingvar Persson

Bonusdirektörer skrattar oss i ansiktet

Pandemiåret har varit ett kraftprov för hela Sverige

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Volvo AB vd Martin Lundsted föreslås få 21 miljoner i bonus för pandemiåret 2020.
Volvo AB vd Martin Lundsted föreslås få 21 miljoner i bonus för pandemiåret 2020.

LEDARE

Det har gått precis ett år sedan Magdalena Andersson höll sin första presskonferens om coronsviruset. Bakom finansdepartementets genomskinliga talarstol i plexiglas talade ministern om pandemins ekonomiska effekter, globalt och nationellt.

Då pratade Magdalena Andersson om några tiondels procent mindre tillväxt än beräknat.

Sedan dessa har hon och företrädarna för de andra januaripartierna presenterat 16 extra ändringsbudgetar och räkneverket tickar vidare. Enorma summor har satsats på stöd till näringslivet, kommunerna och i trygghetssystemen.

Ovanlig handlingskraft

Så här långt har statens insatser mot pandemin kostat 389 miljarder kronor.
Man kan säga att Andersson hade fel för ett år sedan. Det hade alla. Men man kan också säga att regeringen visat upp en handlingskraft som är ovanlig i svensk politik.

Vi vet inte hur den tredje vågen kommer att slå. Vi vet inte hur snabbt vaccinet kan göra vardagen mer normal. Men vi vet att svenska kommuner och regioner förra året hade ett ekonomiskt överskott på över 50 miljarder kronor.
Omkring 21 miljarder är statliga coronapengar.

Fler går med i facket

Vi vet också att a-kassor och fackförbund sett medlemmar strömmat till. Totalt ökade förbunden i LO, TCO och Saco med 68 000 personer förra året.
Vi vet dessutom att delar av ekonomin, inte minst inom industrin, går bra.
Stimulanspolitiken har haft effekt.

Det har varit en kraftansträngning som vi alla har deltagit i. Och även om arbetslösheten har stigit, företagare i många branscher brottas med problem och de anställda i vård och omsorg har kämpat mot bristande resurser har ansträngningen burit frukt.

Den har räddat jobb, den har räddat företag och den har räddat människor. Frågan är vad som händer nu? Ska vår gemensamma kraftansträngning 2020 glömmas bort och resultatet fördelas lika ojämnt som vanligt?

Pengar till ägarna

Somliga tycks tänka just så. Som styrelsens för lastvagnstillverkaren Volvo AB som under förra året tog emot 1,7 miljarder i statligt stöd.

Nu lovar bolaget sina ägare en ordentlig slant. Utöver ordinarie utdelningen blir det extra pengar. Volvos högsta direktörer får dessutom dela på 118 miljoner i bonusar.

Ibland är minnet verkligen kort. Speciellt när det handlar om att visa tacksamhet.

Det är möjligt att varken utdelning eller bonusar strider mot reglernas bokstav. Finansdepartementet beskriver det som en "bedömningsfråga". Men det är klart att det är provocerande för alla som så här långt varit med och tagit Sverige genom pandemin.


Trots stöd från skattebetalarna planerar flera stora bolag att dela ut pengar till sina ägare. På sina håll, som i lastbilstillverkaren Volvo, får cheferna dessutom bonus för 2020. Är det rimligt? Och om inte, hur ska man göra när samhällets stöd behövs för att rädda jobb och företag?

Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Skriv inlägg
 • Ingvar Persson

  Klockan har passerat halv och vi är tvungna att stänga chatten. Jag vill tacka alla som deltagit med synpunkter och frågor. Ämnet - företagen och samhällets stöd - lär komma tillbaka.

 • Ingvar Persson

  Hej Margit och tack.

  Jag tror många upplever att vi gått igenom en svår tid och att vi försökt göra det tillsammans. Det vore inte orimligt om rättvisa och jämlikhet blev ledord i den politiska debatten för år framåt. Då är det förstås provocerande när de som redan hade de största resurserna handlar som om krisen inte har berört dem.

  Jag misstänker att vi kommer att prata mycket mer om det.

 • Bra skrivet!

  Har dock inga synpunkter - bara konstatera att "mycket vill ha mer".

  Margit
 • Ingvar Persson

  Hej Stig.

  Frågan är väl vad resultatet skulle ha blivit utan stödet? Hade företaget klarat av den stora uppgången under det sista kvartalet om man sagt upp en stor del av personalen under våren? Jag vet inte, men jag misstänker att det skulle ha blivit svårt. Och då hade både ägare och samhället i övrigt förlorat.

 • Resultat ca 29 miljarder år 2020, varav stöd 1,7 miljarder. Utdelning till aktieägare är normalt i ett aktiebolag. Bonus till ledarna är också normalt förfarande. Därför dessa beslut av styrelsen.

  Utdelningen baseras på många års samlade resultat och inte enbart på 2020 års.

  Stig

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Krisstöd ska inte göra ägarna rika

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Finansdepartementet

Bonusar

Coronaviruset

AB Volvo

Martin Lundstedt