Mejla

Ingvar Persson

Nu måste tomten se upp för snälla barn

Den här julen får vi lita på oss själva

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Socialminister Lena Hallengren och statsminister Magdalena Andersson slog an tonen redan för några dagar sedan. Så starka restriktioner som i Norge och Danmark skulle Sverige inte få.

Inga torrlagda krogar som i Norge och inga stängda julmatinéer som på danska biografer. Däremot ska vi jobba hemifrån om vi kan, hoppa över nattklubben och boka plats på tåget.

Från och med januari ska dessutom barn i riskgrupp vaccineras.
Jag förstår om somliga tolkar de senaste restriktionerna som ännu ett uttryck för svenska politikers obeslutsamhet och senfärdighet. Visst, just nu tycks vi klara oss lite bättre än grannländerna. Men hur länge?

Dessutom ökar smittan snabbt. Veckan innan Lucia var antalet smittade 35 procent större än veckan innan och spridningen fortsätter. I måndags berättade region Norrbotten att man går upp i stabsläge. Andra har tvingats fatta det beslutet för flera veckor sedan.

Politiker måste våga införa restriktioner. Det behövs för att avlasta vården, minska smittspridningen och ytterst rädda liv. Och det även om hårt prövade företagare förlorar inkomster och livet blir lite tråkigare för oss alla.

Det kommer som sagt att finnas människor som tycker att Magdalena Andersson och Lena Hallengren backar från det ansvaret.

Jag är inte så säker.

Om man stänger krogar eller bötfäller den som saknar sitt vaccinpass måste det bero på att det är på restauranger eller i butiker som människor får covid-19.

Det är tveksamt om det är så, i alla fall just nu. En del pekar nog på att de verkliga smittkällorna istället är grundskolor och förskolor. Inte konstigt i så fall. Massor av små och ovaccinerade människor på samma ställe är en risk. I synnerhet som barn kanske inte är så bra på social distans.

Barnen blir kanske inte så sjuka, men de kan föra smittan vidare.

Det stora problemet de kommande dagarna är kanske varken julkonserter eller juldagsdanser. Den riktigt stora risken tar vi på julafton. Själva idén med ett traditionellt julfirande är ju att generationer träffas, och efter ett år av handsprit och avstånd är försvaret mot alla möjliga smittor obefintligt.

Den riktigt stora risken tar vi på julafton

Det spelar ingen roll om Magdalena Andersson uppmanar till krampaus. När julmaten är uppäten och tomten har delat ut paketen kommer barnbarnet att krama farmor eller morfar. Det kan varken svenska, danska eller norska politiker sätta stopp för.

Sanningen är att vi får lita på oss själva den här julen. Ovaccinerade vuxna måste hålla distans, precis som de senaste två åren. Den som har symptom måste stanna hemma, även om släktingarna blir besvikna. Alla måste ta sina sprutor och tomten får vara försiktig.

Det blir inte som vanligt, men det blir i alla fall jul.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Till jul är Kristersson förhoppningsvis frisk

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Lena Hallengren

Covid-19

Coronaviruset

Norge

Danmark

Sverige