Mejla

Ingvar Persson

Bolunds och Sabunis fel om atomsoporna

Det finns ingen bra tid att besluta om avfallet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Från covidkarantänen berättade Annika Strandhäll helt enligt manus att de svenska atomsoporna ska slutförvaras i Uppland. Ett unikt och historiskt beslut, om vi ska tro miljöministern.

Unikt eller inte, plötsligt gjorde i alla fall Miljöpartiets Per Bolund och Liberalernas Nyamko Sabuni precis samma analys. Regeringen och Strandhäll gav efter för oppositionens påtryckningar och upprepade hot om misstroendeförklaringar.

Politiskt spel

Bolund tycker förstås att det är dåligt och Sabuni att det är bra, men båda tolkar beslutet som ett drag i politikens spel.

Det är lite för dumt.

Antagligen finns det inget politiskt beslut som har förberetts noggrannare. Arbetet med att ta fram en lösning på vart kärnkraftsavfallet ska förvaras har pågått i årtionden. Det har forskats på berggrunden och på metoder för att kapsla in avfallet. Ekonomi och juridik har utretts och det har skrivits fler rapporter än någon orkar läsa.

Antagligen finns det inte heller något beslut som är mer försenat. I år har Sverige haft kommersiell kärnkraft i 50 år. Under hela den tiden har reaktorerna producerat livsfarligt avfall som ingen riktigt vetat vad vi skulle göra med.

50 år. Man kan inte säga att svenska politiker jäktat ihjäl sig.

Handlar inte om tid

Det är inte tiden som är problemet. Det är själva avfallet. Det finns ingen tid som är rätt för att besluta om något som kommer att ha effekter i 100 000 år. Vi kommer aldrig att kunna överblicka alla de tekniska, politiska, klimatologiska och till och med biologiska förändringar som inträffar på den tiden.

Tänk tanken att Sverige på något sätt skulle finnas kvar i 100 000 år. Det är inte sannolikt. Tänk sedan att det politiska systemet på något mirakulöst sätt skulle överleva och att mandatperioderna skulle fortsätta att vara fyra år.

I så fall skulle kärnkraftsavfallet fortsätta att vara giftigt under 25 000 valrörelser. I den politiska debatten låter det som om beslutet handlar om vilken regering vi ska ha fram till september i år.

Enorma problem

Ännu märkligare är det kanske när kärnkraftsförespråkarna tycks tro att veckans beslut ger dem rätt. Det är ju precis tvärtom. Om det är något den här veckan har lärt oss är det skalan på de problem atomkraften skapar för evig tid.

Det finns ingen rätt tid att besluta om kärnkraftsavfallet. Vi kommer aldrig att ha fullständig kunskap, och forskarna kommer aldrig att vara helt eniga. Det är inte deras jobb.

Men det finns inte heller oändligt med tid att skjuta problemet framför sig. Någon gång måste vi ta itu med konsekvenserna av de senaste 50 årens politik.

Den här veckan är knappast sämre än någon annan, även om ministern fick meddela beslutet via videolänk.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Kärnkraftspolitiken låter som ett skämt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Per Bolund

Nyamko Sabuni

Uppland

Annika Strandhäll

Kärnkraft