ÅSIKT

Hanteringen av fallet Ahlin smutsar ned S

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Robin Lorentz-Allard / AFTONBLADET / 85392
LEDARE

– Vi har precis haft en kvinna under förra mandatperioden.
motiverade Stefan Löfven varför Socialdemokraterna efter förra valet ville se Urban Ahlin som Sveriges riksdags talman.

Det var helt enkelt dags för en socialdemokratisk man att få leda riksdagens arbete.

Och vilken man sen

Kanske var det inte bara det faktum att Ahlin är man som gjorde att han blev talman. I november 2010 kunde Aftonbladet avslöja att Ahlin - då utrikespolitisk talesperson i S - anklagades för sexuella trakasserier. Han ska ha givit löften till en ung kvinnlig medarbetare om bättre jobb i utbyte mot sexuella tjänster och även skickat sms med sexuellt innehåll.

Kvinnan omplacerades, Ahlin blev inte utrikesminister. I stället blev han talman, det högsta ämbete man kan väljas till.

Så blev det höst 2017 och Dagens Nyheter berättade att Ahlin anklagas för nya fall av sexuella trakasserier, mobbning och hot. En advokatbyrå ska nu titta på den tio år gamla händelsen och S har tillsatt en extern utredning och lovat att gå till botten med de nya anklagelserna.

Nu visar det sig att utredaren bara haft uppdraget att vara ett samtalsstöd till kvinnor som upplever sig utsatta.

Det imponerar inte på Cecilia Eklund, som under många år jobbat som pressekreterare åt S-företrädare och nu träder fram i DN.

Hon menar att det finns en rädsla bland kvinnor inom S för vad som skulle hända med deras karriärer om de talade om kränkningar och trakasserier.

Tystnadskulturen

– Man försöker förminska rösterna för att de är anonyma, det tyder på en tystnadskultur och det gör bara ärendet mer angeläget. Jag är också så vansinnigt trött på att när sådana här historier nystas upp så flyttas de här männen åt sidan eller snett uppåt och får andra toppjobb.

Det är lätt att hålla med.

Hanteringen av ärendet Ahlin skadar talmansämbetet, det skadar socialdemokratin och det har uppenbart skadat kvinnors karriärer både inom arbetarrörelsen och i talmanskollegiet.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM