Mejla

Anders Lindberg

MP fegar ur om ett kattregister

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det kan tyckas som udda tajming. De senaste dagarna har flera skottlossningar rapporterats och i helgen exploderade årets första handgranat i Vårby gård. Narkotika är ett allt större problem och världen hotas av kärnvapenkrig.

Men regeringen valde 10 januari, mitt i smällkalla vintern, för att presentera ett förbud mot sommarkatter.

Djurskydd är viktigt, den nya djurskyddslagen behövs. Men det blir lite plågsamt när DN-debatt i frågan pryds av en gullig kattunge.

Miljöpartister verkar ha en naturbegåvning i att döda bra politik med rörig kommunikation.

Sjölejon

Så när regeringen själva fick berätta på DN debatt handlade djurskydd om sjölejon på cirkus och en utredning om minkar i pälsdjursproduktion.

Det är att trivialisera frågan. Sjölejon, sommarkatter och minkar är naturligtvis viktiga men kärnan i den nya lagen, att på allvar låta djur ha ett så naturligt beteende som möjligt, ställer i första hand stora krav på en omställning av livsmedelsproduktion och konsumtion.
Vilket är både dyrt och komplicerat.

Ett av de grundläggande problemen är att köttkonsumtionen under många år har ökat, ett annat är importen av kött från länder med betydligt sämre djurskydd. Kommer regeringen att våga utmana dessa konsumtionsmönster, denna mäktiga industri?

Typisk kompromiss

Förslaget till ny djurskyddslag är en typisk kompromiss. Det blir å ena sidan straffbart att överge katter, men å den andra ska katter fortfarande inte behöva registreras eller märkas på samma sätt som hundar.

Så hur ska myndigheterna veta vem som övergivit katterna?
Registrering är ju bevisligen effektivt, förvildade hundar är ingen vanlig syn. Men regeringen vill eller vågar inte och begraver förslaget till kattregister i en utredning.

I dag går förslaget till ny djurskyddslag till lagrådet, förhoppningsvis drunknar det inte i andra frågor.

Reporter: Anders Lindberg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN