ÅSIKT

Fattigdomen sprider sig i svenska förorter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Skarpnäck är ett område på gränsen, där skillnaden mellan högkonjunktur och lågkonjunktur märks extra tydligt

Foto: barnen i kläm I Skarpnäck ligger socialen redan på minus. Stadsdelen i Stockholm är bara ett exempel på hur kostnaderna för socialbidrag hotar kommunal verksamhet, där gamla och barn får betala.

7 augusti 2008. Skarpnäck 7 augusti 2008. Här ligger socialen redan på minus. Enligt årets budget ska

socialbidragen i Skarpnäck kosta 61 miljoner kronor.

De redan uppe i nära 75 miljoner.

Och då är hösten inte här ännu.

Arbetslösheten kommer att öka, många invånare är inte med i a-kassan och för dem blir socialen nere på Björkhagsplan den sista utvägen.

Skarpnäck är en stadsdel i södra Stockholm och bara ett exempel på hur de skenande kostnaderna för socialbidrag hotar den kommunala verksamheten, där det blir de äldre och de små barnen som får betala.

Anonymt område

Snålblåsten drar redan mellan husen på Björkhagsplan, sommaren kom av sig. Mitt emot socialen ligger ett högt vitt hus, en gång var det här Nordens högsta bostadshus, men det har gått snart 50 år sedan huset invigdes. Då var det centrum i en av de nya moderna sovstäderna.

I dag är Skarpnäck ett av de anonyma områdena mitt emellan den hippa innerstan och de nya förorterna, de som brukar dra till sig politikernas uppmärksamhet, som Skär-

holmen eller Tensta och Rinkeby.

Det är inte många som pratar om Skarpnäck.

Ändå är arbetslösheten högre här än i innerstan. Sjuktalen är högre och de som går på socialbidrag är fler. Skarpnäck är ett område på gränsen, där skillnaden mellan högkonjunktur och lågkonjunktur märks extra tydligt. Ja, den har redan börjat märkas.

Budgeten för försörjningsstöd har redan överskridits med över 13 miljoner kronor. Tidigare hade Stockholm ett särskilt Anslag 2 till stöd för de allra fattigaste. En utsatt stadsdel kunde alltid äska extra pengar ur Anslag 2. Men den kriskassan finns inte kvar i det moderatstyrda Stockholm. I dag ska stadsdelarna bära

sina egna kostnader.

Barn och gamla får betala

Så när socialbidragen skenar i väg i Skarpnäck, då blir det de gamla och barnen som får betala. Skolan är fredad, men det blir sämre hemtjänst och större barngrupper på dagis. Och för dem som tvingas gå till socialen har villkoren också skärpts. Du får inga pengar förrän du sålt bilen och flyttat till mindre lägenhet. Det där om ett rum till varje barn gäller inte längre, en hel familj kan få tränga ihop sig i en tvåa. Glöm busskort, du kan gå till vårdcentralen.

Kan öka med en miljard

Skarpnäck är som sagt bara ett exempel på det nya tuffa Sverige. Sveriges kommuner och landsting, SKL, räknar med att den totala kostnaden för socialbidrag i Sverige kan öka med en miljard på grund av regeringens förändringar i a-kassan och sjukförsäkringen.

–?Vänder ekonomin nedåt så är det många saker som går åt fel håll och då kan det bli förändringar ganska snabbt, säger Clas Olsson, chefsekonom på SKL till Ekot.

Den vikande konjunkturen avslöjar den moderata politiken: färre med

a-kassa och fler på socialbidrag.

Fattigdomen sprider sig i de svenska förorterna.

De arbetslösa ställs mot barnfamiljer och gamla. Rädslan för att hamna på fel sida skärper motsättningarna.

EF

ARTIKELN HANDLAR OM

Politik