ÅSIKT

Historien om Bhutto – ett blodigt familjedrama

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Tjugoåtta år efter Zulfikar Ali Bhuttos avrättning sprängde en självmordsbombare också hans dotter till martyr.

Ali Bhutto var militärdiktatorn Zia ul-Haqs fiende.

Benazir Bhutto var utsänd av USA och Storbritannien att bygga kompromiss med militärens härskare, Pervez Musharraf.

I juni 2004 kallades hon från sin anspråkslösa Londonlägenhet till Jack Straws utrikesministerium. Där prövades för första gången hennes uppdrag att rädda Pakistan undan revolutionära islamister och inre upplösning.

Valet av Benazir Bhutto var naturligt: Oxfordutbildad, förtrogen med västlig demokrati, under två perioder Pakistans regeringschef och ledare för ett brett parti, PPP. Meriter som suddar ut hennes tillfälliga stöd åt talibanerna i Afghanistan.

Namnet Bhutto avtäcker avgrundsdjupa familjetragedier. Den hängde faderns båda söner bildade en väpnad motståndsrörelse, baserad i det då Moskvastyrda Afghanistan. Deras mest spektakulära aktion var en framgångsrik flygplanskapning.

En av bröderna dog under mystiska omständigheter på franska Rivieran, sannolikt mördad av Pakistans säkerhetstjänst. Den andre återvände till Pakistan och valdes in i parlamentet. Han och hans närmaste skikt mördades efter en hård konflikt med den man Benazir Bhutto ingått resonemangsäktenskap med, Asif Zardari.

Han kom att kallas ”Mr 10 procent” och byggde, bland annat som minister, upp miljardförmögenheter åt sin familj.

Alliansen med honom förvandlade Benazir från heroisk motståndsaktivist till en del av landets gigantiska korruptionskultur. Ett dramatiskt skifte för en kvinna som i åratal plågats i fängelse och underkastats strikt övervakning, ofta tillsammans med sin mor, periodvis PPP:s ledare. De båda kvinnorna ställdes med tiden mot varandra, djupt oense om vem som skulle leda partiet.

Det kom att dröja mer än tre år från mötet på Londons UD till Benazir Bhuttos återkomst till ett Pakistan där undantagstillstånd gällde och det civila samhället och de ledande juristerna befann sig i uppror mot Musharraf. Och där såväl massfattigdom som extremism vuxit ödesdigert.

Hennes villkor var kända. De mest hårdföra extremisterna var ute efter hennes liv, eftersom hon accepterat att på USA:s uppdrag bilda politisk allians med Musharraf. Uppgörelsen med honom var utskriven: arméns väldiga makt orubbad och den ytterst beskurna politiska makten till den provästliga Bhutto, därmed befriad från hotande åtal om korruption, bland annat irakiska oljeaffärer.

Bhuttos ankomst i oktober blev blodig: 130 döda i ett mordförsök mot den tänkta premiärministern. En repetition inför gårdagens mord.

Genom tragedin och sorgen skär orden från en av Benazir Bhuttos hårdaste kritiker, Fatima Bhutto, brorsdottern och människorättsaktivisten. Hon sa: ”Alliansen med Musharraf var ett försök att skapa demokrati på amerikansk väg. Sånt slutar oftast med inbördeskrig.”

ARTIKELN HANDLAR OM