Mejla

Somar Al Naher

Att döda barn är inte självförsvar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hade inte våldet varit urskillningslöst skulle inte så många oskyldiga dött

Pappan och hans son sörjer sin döde son och bror som föll offer för en israelisk bomb när han lekte på en strand i  Gaza häromdagen.
Pappan och hans son sörjer sin döde son och bror som föll offer för en israelisk bomb när han lekte på en strand i  Gaza häromdagen.

På nätet sprids just nu en bild på en ­äldre man som gråter förtvivlat. Han håller händerna nära kroppen över bröstet, så där som människor gör när de har riktigt svårt att andas.

Mannen på fotot är far till ett av de ­fyra barn som dog på en strand i Gaza för ­några dagar sen. Barnen, som var mellan nio och elva år, träffades av en israelisk bomb när de spelade fotboll nära havet.

I ett tv-inslag vädjade pappan desperat till de ansvariga.

– Till premiärministern och motståndsrörelsen vill jag bara säga att ni har våra barns blod på era händer. Vi vill ­inte se dem dö, sa han.

50 döda är barn

Under snart två veckor har den israeliska premiärministern Benjamin ­Netanyahu beordrat militären att använda det tyngsta artilleriet mot den palestinska befolkningen. Flyganfall, raketer, bomber och nu markinvasion. Över 260 palestinier har dödats, 50 av dem är barn. Vi tar det en gång till: 50 av de dödade är palestinska barn, hittills.

Israel gör allt för att framställa kriget som kliniskt rent. De talar om precisionsvapen. Men inget kunde vara mer osant, både fakta och bilder från marken visar något annat – det är oskyldiga som drabbas hårdast. Hade inte våldet varit urskillningslöst skulle inte så många oskyldiga dött. Siffrorna talar sitt tydliga språk.

Vinklat av SVT

Därför är det något förvånande att SVT:s Aktuellt vid ett flertal tillfällen rapporterat utifrån den israeliska militärens vinkel. Ett nyhetsinslag i torsdags kunde närmast likna ett gratis reklam­inslag för den israeliska försvarsmaktens missilskydd. Tittarna fick veta hur militär­utrustningen fungerar och vad den ­heter. Att den är utvecklad i Israel och sponsrad av USA. Knappt något ord nämndes om människorna i Gaza.

Det är uppenbart att många inom ­media är nervösa. I en strävan efter att rapportera opartiskt försöker man sända från ”båda sidor”. Problemet är att den ena parten sitter fast i ett gigantiskt ­utomhusfängelse och blir slaktad av den andra parten. Rapporteringen från båda ­sidor döljer det faktum att styrkeförhållandena är så djupt ojämlika. På så sätt upprätthålls myten av två jämbördiga parter.

Tyst från svenska regeringen

Från den svenska regeringen hörs knappt någonting. Än mindre ställer borgerliga politiker krav på Israel. Få andra länder skulle kunna begå liknande brott och komma undan med det. Att Israel fortsätter med den olagliga ockupationen av Palestina beror på att omvärldens ­ledare inte sätter större press.

Barnen i Gaza kan inte fortsätta vara måltavlor.  Att döda barn är inte själv­försvar. Det är statsterror.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN