ÅSIKT

Svenskar flyr över gränsen till Norge

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
När Norge firar så är det många inflyttade svenskar på plats.
LEDARE

Bussar kommer lastade till Norge med hoppfulla svenskar som vill jobba. Förra året så valde 1 300 svenska sjuksköterskor att börja arbeta i grannlandet. Det är en tredjedel av alla som tog examen och så har det sett ut i flera år. Men det är inte bara vårdpersonal som flyr över gränsen.

Arbetsförmedlingen ordnar regelbundet bussresor för unga utan jobb. Målet är Norge. På hemsidan beskrivs att några av de arbetslösa har intervjuer inbokade. Andra ska bekanta sig med den norska arbetsmarknaden genom att vandra runt och leta upp arbetsgivare på plats.

Jobben finns inte här

Det är en märklig situation i Sverige. Rekordhög arbetslöshet bland unga. Samtidigt får landsting som behöver anställa sjuksköterskor inte ett enda svar på sina annonser. I Norge får vårdpersonal mer betalt, vården byggs ut och sjukhus anpassar sig så att svenskar kan pendla. Unga som i sina svenska hemstäder möts av svarta rubriker om hög arbetslöshet har lösningen en enkelresa bort. På tio år har antalet som är folkbokförda i Sverige men jobbar i Danmark eller i Norge fördubblats.

Andra länder ger högre lön

Stefan Löfven konstaterade i dag att anledningen till stressen inom vården beror på underbemanning.  Socialdemokraterna vill därför satsa på utbildning och jobb för 20 000 ungdomar inom äldrevården. Ett bra första steg för att lyfta äldreomsorgen och få in en ny generation.

Just nu utbildar vi killar och tjejer som sedan söker sig till arbetsplatser i andra länder med bättre villkor och högre lön. Att människor åker över gränsen är ofta inte dåligt ur individens perspektiv, men Sverige förlorar både pengar och duktiga människor.

Den största utmaningen

Det mest oroväckande är att Sverige inte är ett framtidsland som människor vill bo och leva i. Att Arbetsförmedlingen skjutsar unga människor till Norge säger något om hur lite de tror på den svenska arbetsmarknaden och politiken.

Om Stefan Löfven blir statsminister så är hans största utmaning att ge unga människor framtidstro igen. Gärna jobb i Norge, men inte för att man blivit ratad och utnyttjad i Sverige.

Linnea Swedenmark

ARTIKELN HANDLAR OM