Mejla

Pernilla Ericson

Kvinnor som tvingar tillbaka kvinnors rättigheter

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Röda kappor varnar för att aborträtten är hotad

I serien ”The Handmaid’s tale”, baserad på Margaret Atwoods bok från 1985, kretsar handlingen runt tjänarinnan June. I en värld där miljögifter gjort människor ofruktsamma tvingas fertila kvinnor att bli sexslavar åt överklassen. June är en sådan, i mardrömssamhället Gilead där abort är likställt med mord, media är tystad och demokratin bortspolad.
Trots att June är huvudperson är jag mer fascinerad av en annan karaktär.
“Kvinnan som satt bredvid mig var Serena Joy. Eller hade varit, en gång i tiden”, som June uttrycker det i boken. Före regimskiftet var Serena den konservativa rörelsens förgrundsfigur, som propagerade för den moraliska skyldigheten att föda barn, fertilitet som en naturresurs.

Tjänarinnornas röda kappor har blivit en symbol i kampen för aborträtten – inte minst i Donald Trumps USA. Många drar paralleller till serien även i Sverige, med mindre än en månad kvar till valet.

Kvinnor som stöttar misogyn politik

Sverigedemokraterna, som främst lockar manliga väljare, kan få inflytande över alla människors vardag. Deras motioner, färgade av partiets extrema rötter, är dyster läsning för kvinnor. Särskilt en ödesfråga har seglat upp: aborträtten. SD vill tvinga tillbaka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12.

Abortfrågan är skillnaden mellan liv och död över hela världen. Varje år dör 47 000 kvinnor till följd av osäkra aborter. Men det finns gott om kvinnor som främjar en misogyn politik.
Polens tidigare premiärminister Beata Szydło var för ett totalt abortförbud, innan massprotester tvingade henne att backa.
På Malta, som har Europas hårdaste abortlagar, liknar Marlene Farrugia, ledare för Demokratiska partiet, abort med mord.

”Abort som preventivmedel”

I en intervju med Baam.se från i fjol slår Paula Bieler, SD:s talesperson i jämställdhetsfrågor, fast att i Sverige "jämställs abort med preventivmedel".
– Jag har hört par prata om att de kör på säkra perioder för man kan ju alltid göra abort. Det är en standardlösning. Man slarvar och reflekterar heller inte om man kanske vill behålla barnet. Det handlar om en syn på foster som behöver diskuteras mer, säger Paula Bieler.
Något statistikunderlag har hon inte, utan säger att “det är en bedömning jag gjort utifrån vad folk har berättat för mig”. SD spär på den bilden. “Det är oroande om abort alltmer ses som ett alternativ till preventivmedel”, skriver Julia Kronlid, familjepolitisk talesperson för SD, 2017 i en motion för att sänka abortgränsen.
Jimmie Åkesson försvarar nu sitt partis hållning, och gör det genom att kränka kvinnor som tagit beslutet och de familjer de är en del av.
– Det är ju kanske inte i första hand de främst fungerande familjerna där abort är aktuellt, utan kanske där familjen fallerar snarare, säger Jimmie Åkesson i SVT Opinion.
I ”The Handmaid’s tale” inser Serena Joy för sent att hon tvingats ut ur maktens rum. Kvinnoidealet hon tidigare hyllat, har istället blivit till en bur.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Jimmie Åkesson och Annie Lööf i migrationsbråk

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Nationalism

Paula Bieler

Beata Szydło

Abort

Julia Kronlid

Jimmie Åkesson